Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte miercuri, începând cu ora 16,00, la Palatul Cotroceni, pentru a discuta situaţia de securitate din Afganistan şi implicaţiile acesteia, în contextul în care România se află acum pe una dintre rutele de intrare a migranților în UE.
Un val de migranți afgani este așteptat în următoarea perioadă în Europa, după ce talibanii au preluat controlul Afganistanului și au trecut deja la represiuni împotriva afganilor angajați de ambasadele, trupele și ONG-urile din statele occidentale.
Situația este tot mai tensionată în Afganistan, unde SUA și aliații se grăbesc să evacueze cât mai mulți cetățeni până la 31 august, termenul avansat de americani pentru retragerea completă a trupelor.
Marți, la reuniunea de urgență a G7 pe tema evacuărilor și a poziționării față de noul regim de la Kabul, președintele Joe Biden a refuzat prleungirea termenului limită de retragere a trupelor americane din Afganistan.
Liderul de la Casa Albă a cerut însă Pentagonului planuri de rezervă pentru situația în care va fi necesară depășirea acestui termen, a precizat pentru Reuters un oficial al administrației americane.
Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a declarat marţi că este puţin probabil ca ţările vestice să prelungească termenul de retragere a trupelor din Afganistan (31 august), deşi cele mai multe doresc acest lucru.
„Am scos 2.000 de oameni în ultimele 24 de ore şi 10.000, începând din aprilie”, a declarat Ben Wallace pentru BBC, citat de News.ro. „Ne concentrăm să scoatem cât mai mulţi oameni. Dar dimensiunea provocării înseamnă că nu toată lumea va ieşi. Facem o prioritizare nemiloasă a oamenilor,” a adăugat oficialul britanic.
Wallace a reiterat că este dorită o prelungire a termenului limită pentru retragere, 31 august. „Cei care au votul principal sunt SUA şi talibanii. Talibanii pot face ca lucrurile să fie incredibil de dificile. Va fi o discuţie între guvernul american şi talibani”.
„Dacă America ia decizia de a nu dori să extindă, atunci vom pleca până pe 31 august”.
Evacuările sunt derulate pe „picior de război”, forţele străine încercând să respecte deadline-ul agreat cu talibanii, a declarat pentru Reuters un diplomat NATO. Acesta a mai spus că mii de oameni s-au întors în casele lor după ce au aflat că situaţia în afara capitalei este „relativ calmă”.