sâmbătă

20 iulie, 2024

25 mai, 2016

cyber securityMinisterul Comunicațiilor scoate la licitație săptămâna viitoare realizarea unui sistem de scanare a tuturor website-urilor găzduite în România, sistem care să ofere CERT-RO posibilitatea să verifice, și ulterior să avertizeze, dacă o pagină web conține viruși care să afecteze vizitatorii.

Consturile proiectului tehnic a fost estimat miercuri de ministrul Marius Bostan la 3 milioane de lei, dorința ministerului și a CERT-RO fiind ca sistemul să fie operațional în următorii 2 ani.

” Vom vizita site-urile, ca un utilizator normal, vedem cum ne afectează și, în funcție de rezultat, notificăm deținătorul site-ului, eventual comunicăm Chrome, Mozilla sau Internet Explorer faptul că acel domeniu este compromis, solicitând să afișeze un mesaj de avertizare înainte ca utilizatorii să viziteze pagina”, a explicat directorul general Augustin Jianu scopul CERT-RO.


Ministrul Bostan a precizat că proiectul este avizat deja de Consiliul Tehnico-Economic. ”Am dori ca acest sistem de alertă să fie operațional până la sfârșitul anului 2018”, spune Marius Bostan.

26% din spațiul cibernetic românesc a furnizat alerte cibernetice

Ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, și Augustin Jianu, directorul general al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, au participat miercuri la bilanțul CERT-RO pe anul 2015.

alerte
Evoluția numărului de alerte colectate de CERT-RO

Potrivit acestui bilanț, în perioada 01.01.2015 – 31.12.2015:

 • CERT-RO a colectat și procesat 68.206.856 alerte de securitate cibernetică, în scădere cu 13% față de 2014
 • Alertele au privit 2.321.931 adrese unice de IP, din totalul celor 8.958.498 adreselor unice din România
 • Cele 2.321.931 de adrese unice IP reprezintă 26% din adresele alocate în spațiul cibernetic național (de remarcat că acest spațiu cibernetic se află pe un trend de scădere: aproximativ 10 milioane IP-uri alocate în 2014, aproximativ 13,5 milioane IP-uri alocate în 2013)
 • 78% din totalul alertelor colectate și procesate sunt în legătură cu sisteme vulnerabile informatic
 • 17.088 de domenii ”.ro” au fost raportate ca fiind compromise
tip alerte
Top 5 categorii de alerte înregistrate în 2015

Concluziile CERT-RO sunt:

 • Atacurile cibernetice devin în timp din ce în ce mai diversificate
 • Majoritatea alertelor privesc sisteme informatice vulnerabile (inadecvat configurate sau fără protecție)
 • Vulnerabilitățile spațiului cibernetic românesc pot fi utilizate ca interfață de derulare a unor atacuri asupra unor ținte din exteriorul statului
 • Rețele domestice private sau echipamente din categoria IoT (Internet of Things) devin țintă pentru atacuri, sau instrumente folosite în atacuri declanșate în spațiul informatic universal
 • Există entități din România care au fost înta unor atacuri cibernetice complexe desfășurate de grupuri ce dețin capacități și motivații pentru a obține beneficii în urma acestor acțiuni
 • România este o țară care generează atacuri cibernetice sau care este folosită ca interfață pentru atacuri cibernetice
tinte
Top 5 al celor mai afectate tipuri de sisteme

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

 1. Doua intrebari: fondurile vin de la SRI? Si stiti dvs, dom ministru, ca un simplu script te scoate de pe lista indexarii automate a motoarelor de cautare? Plus ca accesul se poate parola. Deci inca o initiativa de risipa masiva!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

 1. Doua intrebari: fondurile vin de la SRI? Si stiti dvs, dom ministru, ca un simplu script te scoate de pe lista indexarii automate a motoarelor de cautare? Plus ca accesul se poate parola. Deci inca o initiativa de risipa masiva!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: