duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 mai, 2016

cyber securityMinisterul Comunicațiilor scoate la licitație săptămâna viitoare realizarea unui sistem de scanare a tuturor website-urilor găzduite în România, sistem care să ofere CERT-RO posibilitatea să verifice, și ulterior să avertizeze, dacă o pagină web conține viruși care să afecteze vizitatorii.

Consturile proiectului tehnic a fost estimat miercuri de ministrul Marius Bostan la 3 milioane de lei, dorința ministerului și a CERT-RO fiind ca sistemul să fie operațional în următorii 2 ani.

” Vom vizita site-urile, ca un utilizator normal, vedem cum ne afectează și, în funcție de rezultat, notificăm deținătorul site-ului, eventual comunicăm Chrome, Mozilla sau Internet Explorer faptul că acel domeniu este compromis, solicitând să afișeze un mesaj de avertizare înainte ca utilizatorii să viziteze pagina”, a explicat directorul general Augustin Jianu scopul CERT-RO.


Ministrul Bostan a precizat că proiectul este avizat deja de Consiliul Tehnico-Economic. ”Am dori ca acest sistem de alertă să fie operațional până la sfârșitul anului 2018”, spune Marius Bostan.

26% din spațiul cibernetic românesc a furnizat alerte cibernetice

Ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, și Augustin Jianu, directorul general al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, au participat miercuri la bilanțul CERT-RO pe anul 2015.

alerte
Evoluția numărului de alerte colectate de CERT-RO

Potrivit acestui bilanț, în perioada 01.01.2015 – 31.12.2015:

 • CERT-RO a colectat și procesat 68.206.856 alerte de securitate cibernetică, în scădere cu 13% față de 2014
 • Alertele au privit 2.321.931 adrese unice de IP, din totalul celor 8.958.498 adreselor unice din România
 • Cele 2.321.931 de adrese unice IP reprezintă 26% din adresele alocate în spațiul cibernetic național (de remarcat că acest spațiu cibernetic se află pe un trend de scădere: aproximativ 10 milioane IP-uri alocate în 2014, aproximativ 13,5 milioane IP-uri alocate în 2013)
 • 78% din totalul alertelor colectate și procesate sunt în legătură cu sisteme vulnerabile informatic
 • 17.088 de domenii ”.ro” au fost raportate ca fiind compromise
tip alerte
Top 5 categorii de alerte înregistrate în 2015

Concluziile CERT-RO sunt:

 • Atacurile cibernetice devin în timp din ce în ce mai diversificate
 • Majoritatea alertelor privesc sisteme informatice vulnerabile (inadecvat configurate sau fără protecție)
 • Vulnerabilitățile spațiului cibernetic românesc pot fi utilizate ca interfață de derulare a unor atacuri asupra unor ținte din exteriorul statului
 • Rețele domestice private sau echipamente din categoria IoT (Internet of Things) devin țintă pentru atacuri, sau instrumente folosite în atacuri declanșate în spațiul informatic universal
 • Există entități din România care au fost înta unor atacuri cibernetice complexe desfășurate de grupuri ce dețin capacități și motivații pentru a obține beneficii în urma acestor acțiuni
 • România este o țară care generează atacuri cibernetice sau care este folosită ca interfață pentru atacuri cibernetice
tinte
Top 5 al celor mai afectate tipuri de sisteme

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

 1. Doua intrebari: fondurile vin de la SRI? Si stiti dvs, dom ministru, ca un simplu script te scoate de pe lista indexarii automate a motoarelor de cautare? Plus ca accesul se poate parola. Deci inca o initiativa de risipa masiva!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

 1. Doua intrebari: fondurile vin de la SRI? Si stiti dvs, dom ministru, ca un simplu script te scoate de pe lista indexarii automate a motoarelor de cautare? Plus ca accesul se poate parola. Deci inca o initiativa de risipa masiva!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: