duminică

5 mai, 2024

31 ianuarie, 2022

Dacian Cioloş a anunţat luni, după şedinţa Biroului Național, că USR a decis să depună o plângere penală la DNA în privinţa exproprierilor de la Mogoşoaia. Dacian Cioloş a mai anunţat că Organizaţia USR Mogoşoaia lansează o campanie de strângere de semnături pentru demiterea primarului PNL Paul Precup (foto).

Primăria Mogoșoaia derulează proiectul imobiliar ”Sectorul Zero”, care presupune transformarea a peste 1.100 de hectare de teren arabil în zonă construibilă. Declanșarea procedurilor de expropriere terenurilor – multe deținute de lideri liberali sau apropiați ai acestora – a demarat în decembrie anul trecut fără ca decizia de Consiliu local să fi fost adoptată legal, cu majoritate de voturi.

O consileră locală de la USR a oferit presei detalii ale afacerii, ulterior doi consilieri locali, unul de la PNL și altul de la PMP, au amenințat-o că o vor ”băga în scaunul cu rotile”.

Cum comentează Dacian Cioloș


”Colegii nostri au identificat deja fapte de abuz în serviciu, de fals şi uz de fals, de trafic de influenţă şi, pornind de la aceste elemente, vom pregăti şi vom depune o sesizare la DNA pentru ca acest caz, de la Mogosoaia, să fie cercetat şi să fie făcută lumina acolo. Vom cere autoritatilor publice sa clarifice situaţia de acolo”, a spus președintele USR.

El a menţionat că vineri seara, alături de alți membri ai conducerii centrale a USR, a fost la ședința Consiliului local Mogoșoaia să îi sustină pe colegii din Consiliul Local şi a avut ocazia să discute cu mai mulţi cetăţeni din localitate., ”Sunt foarte suparaţi şi furioşi pe felul în care Primaria a decis să facă acele exproprieri fără să ţină cont de protejarea dreptului la proprietate,  fără să informeze suficient şi fără să respecte legea”, este concluzia lui Dacian Cioloș după discuții. 

Dacian Cioloş a mai anunţat că Organizaţia USR Mogoşoaia a decis să lanseze strângerea de semnături pentru demiterea primarului Precup, care ”este vinovat de presiunile pentru adoptarea acestui proiect imobiliar şi care nu mai reprezintă, din punctul lor de vedere, interesele cetăţenilor de acolo din Mogoşoaia”.

”Cetăţenii Mogoşoaiei au dreptul la un primar care să le reprezinte interesele şi nu care să profite de resursele pe care le are comună pentru alte interese”, a spus Dacian Cioloş. 

Mogoșoaia, pământ liberal


Potrivit convenției bilaterale dintre primărie și proprietar consultată de G4media, proprietarul cedează în primă fază 39% din suprafața arabilă deținută după care împuternicește primăria  ca pentru cei 61% rămași să facă câte „alipiri/dezlipiri/partajări și schimburi de teren” vrea pentru a-i putea fi relocați într-o zonă intravilană.

Cu alte cuvinte, vorbim despre o cedarea integrală a terenului arabil în baza angajamentului din partea primariei că proprietarul va primi 61% în intravilan.

În situația în care proprietarul refuză înțelegerea oferită de primărie, aceasta expropriază terenurile, plătind proprietarului 1, 7 euro/mp. Prețul oferit de Primăria Mogoșoaia este de aproape 10 ori mai mic decât este dispus CJ Ilfov să plătească pentru un teren în comuna Petrăchioaia, adică 14 euro/mp.

Printre proprietarii care au fost de acord să cedeze primăriei terenuri se numără:

  • Alina Gorghiu (senator PNL) împreună cu Cristian-Dan Iancu și Primăria Mogoșoaia dețin 17.000 mp.
  • Mihai Gorghiu împreună cu soția (Doina) și cu alte două persoane dețin 17.500 mp. Mihai și Doina Gorghiu sunt părinții Alinei Gorghiu.
  • Daniel Dăianu (președintele Consiliului foscal) deține 9,975 mp.
  • Ionel Scrioșteanu (secretar de stat la Ministerul Transporturilor) împreună cu soția și alte 4 persoane dețin  34.525 mp
  • Tudor Mihai Cristian Precup  (fiul minor al Primarului Mogoșoaiei) și Primăria Mogoșoaia dețin 10.000 mp

Hotărârea Primăriei Mogoșoaia privind exproprierea a fost votată de toți consilierii PNL (8) și de doi consilieri PMP. Problema este că pentru ca o astfel de hotărâre să fie considerată validă ar fi trebuit să fie votată de o majoritate calificată formată din voturile a 11 consilieri și nu din 10, susține Alexandru Iacoban, consilier USR, care invocă un răspuns primit de la Ministerul Dezvoltării.

Potrivit datelor transmise de Primăria Mogoșoaia, zona vizată de exproprieri are în componență 626 de proprietari unici privati vizati din care: 350 și-au exprimat acordul și au cedat terenuri primăriei, iar 276 au refuzat să își dea acordul

Pe rolul mai multor instanțe de judecată au fost deschise împotriva Primăriei Mogoșoaiei peste 40 de dosare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: