cursdeguvernare

sâmbătă

12 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Secția pentru procurori a CSM cere modificarea urgentă a procedurilor de numire și revocare a șefilor de parchete

5 mai, 2020

Decizia CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesicere trebuie să ducă la modificarea urgentă a legilor privind numirea și revocarea șefilor de parchete, în acord cu recomandările organismelor internaționale, după decizia, spune Secția pentru procurori a Consiliului SUperior al Magistraturii (CSM).

Comunicatul Secției pentru procurori a CSM:

Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de decizia pronunțată astăzi de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Kovesi împotriva României.


Secția apreciază că este regretabil să se constate o încălcare a drepturilor fundamentale protejate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului printr-o procedură desfășurată împotriva unui înalt magistrat din cadrul Ministerului Public, procedură care s-a finalizat printr-o decizie de revocare a acestuia din funcția deținută.

Secția pentru procurori reiterează și în acest context necesitatea modificării urgente a legislației române care reglementează procedurile de numire și revocare în funcțiile înalte din cadrul Ministerului Public, în acord, de altfel, și cu recomandările constante ale organismelor internaționale, în sensul consolidării rolului Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, subliniază că interpretarea art. 135 din Constituția României vizând autoritatea Ministrului Justiției asupra procurorilor nu poate aduce atingere principiului independenței procurorilor.

Laura Codruța Kovesi, care deține acum poziția de șef al Parchetului European, a câștigat marți procesul de la Curtea Europeană de Apărare a Drepturilor Omului (CEDO) prin care ataca revocarea sa, în iulie 2018, din funcția de procuror șef al DNA. Demiterea acesteia a fost abuzivă, întrucât i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil, spune instanța de la Strasbourg.


De asemenea, CEDO constată în cazul demiterii Laurei Codruța Kovesi și o încălcare a dreptului la liberă exprimare, după ce fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a enumerat printre motivele de demitere criticile aduse de fosta șefă a DNA unor propuneri de modificări legislative. CEDO spune că magistraților nu li se pot reproșa aceste puncte de vedere exprimate în timpul deținerii unei funcții publice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: