joi

25 aprilie, 2024

28 februarie, 2017

Protocoalele sunt „o formă legală, firească şi normală” care stabilește responsabilitățile instituțiilor care cooperează, a explicat marți președintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, deputatul Adrian Țuțuianu. 

În ceea ce privește protocolul agreat de SRI cu procurorii, el a fost semnat cu Parchetul General, nu cu DNA, a mai spus Adrian Țuțuianu, referindu-se la controversatul protocol secret ce ar fi stat la baza așa-numitului Binom (DNA – SRI).

Declarațiile au fost făcute la finalul ședinței în care directorul SRI, Eduard Hellvig, a fost audiat, la cerere, peste două ore.


„Există un protocol încheiat în 4.02.2009 între SRI şi Parchetul General. Acesta are la bază mai multe legi, inclusiv cea privind protecţia privind informaţiilor clasificate. Există, de asemenea, hotărâri ale CSAT din 2004 şi 2007 care prevedeau colaborarea dintre SRI şi Ministerul Public. Strategia de Apărare în vigoare prevede în continuare astfel de protocoale”, a explicat Adrian Țuţuianu.

Protocolul privea şi partea de interceptare realizată de SRI în dosarele DNA şi a funcţionat pînă anul trecut, când CCR a decis că SRI nu poate face supraveghere tehnică în dosarele procurorilor deoarece nu este organ de cercetare penală.

Țuțuianu a mai adăugat că, în general, protocoalele încheiate de SRI au caracter de secret de stat, iar astfel de documente au fost semnate cu numeroase instituții: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii etc.

SRI renunță la protocoalele care nu mai sunt de actualitate

„În urma analizei realizate la SRI, din dispoziţia domnului Hellvig, s-a constatat că unele protocoale de colaborare nu mai corespund realităţilor juridice ori nu se corelează cu modificările legislative intervenite de la momentul încheierii, iar altele dintre aceste protocoale şi-au atins obiectivele.


Ca urmare, directorul SRI a hotărât denunţarea tuturor protocoalelor aflate în această situaţie, cu notificarea cosemnatarilor, inclusiv cele din domeniul justiţiei care nu mai corespund criteriilor de necesitate, actualitate şi utilitate”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

Discuția despre protocolul SRI – DNA a fost lansatăo publicație care acuza că cele două instituții aveau o colaborare ce depășește cadrul legal.

DNA a reacționat precizând că nu exista niciun protocol,  procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi nu a participat la videoconferinţe organizate de SRI, nici săptămânal și nici ocazional şi nu au existat echipe mixte de anchetă:

Nu există şi nu a existat nici un protocol de colaborare SRI-DNA şi nici protocol secret Coldea/Kövesi. Nu au existat echipe mixte SRI-procurori ori întâlniri între procurori şi ofiţerii de informaţii în case conspirative. Dosarele penale sunt instrumentate strict prin raportare la Codul penal, Codul de procedură penal şi Legea 78/2000”, arăta DNA.

În acest context, DNA a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să facă verificări pentru a constata în ce măsură, prin informaţiile transmise, sunt afectate independenţa sistemului judiciar şi prestigiul magistraţilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: