marți

25 iunie, 2024

26 iunie, 2020

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a pledat miercuri pentru „reinventarea” lumii și „un multilateralism eficient care să funcţioneze ca un instrument de guvernare globală acolo unde este nevoie”.

Discursul a fost ținut cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a ONU. Carta ONU a fost semnată la San Francisco pe 26 iunie 1945 şi a intrat în vigoare la 24 octombrie 1945.

El a prezentat o broşură intitulată „Salvare de vieţi, protejare a societăţilor, recuperare mai bună”, ce conține acţiunile întreprinse împotriva pandemiei noului coronavirus, dar și o foaie de parcurs pentru viitor.


Este nevoie de inovare, a spus Antonio Guterres:

Nu putem să ne întoarcem la situaţia anterioară şi să recreăm pur şi simplu sistemele care au înrăutăţit criza. Trebuie să reconstruim mai bine societăţi şi economii mai durabile, mai inclusive şi mai echitabile între sexe.

În opinia sa, priorităţile pentru viitor sunt clare: „acces universal la sănătate, consolidarea solidarităţii între popoare şi naţiuni, regândirea economiei globale împotriva inegalităţii”.

La 75 de ani de la adoptarea Cartei ONU, „trebuie să reimaginăm modul în care naţiunile cooperează”, a insistat secretarul general al organizaţiei, citat de Agerpres.


Printre altele, Antonio Guterres a spus că nu nu ar trebui ca în planurile de relansare a ţărilor să fie inclus și cărbunele: „Este timpul să investim în surse de energie care să nu polueze, să nu creeze emisii (de gaze cu efect de seră-n.red.), să genereze locuri de muncă decente şi să economisească bani”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: