duminică

9 iunie, 2024

24 mai, 2013

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a discutat, vineri, cu președintele Traian Băsescu necesitatea creșterii bugetului Armatei României, în cadrul vizitei efectuate vineri de oficialul nord-atlantic la București.

În convorbiri, Băsescu l-a informat pe Rasmussen despre decizia recentă a Consiliului Suprem de Apărare a Țării de a majora bugetul Apărării până la 2% din PIB în anul 2016, în condițiile în care România a încălcat obligațiile bugetare asumate la aderarea la NATO.

”A fost un subiect, pe bună dreptate ridicat de secretarul general NATO, legat de bugetul Apărării, România nerespectând în ultimii ani obligaţia asumată prin Tratatul de aderare de a asigura 2% din PIB ca buget al Apărării, în fiecare an. L-am informat pe secretarul general că vom avea o creştere de 0,3 procente anul viitor şi vom reintra, în 2016, în obligaţiile asumate la intrarea în NATO”, a declarat Traian Băsescu, după întrevederea cu Rasmussen.


La rândul său, șeful NATO a salutat decizia CSAT de majorare a bugetului apărării.

De asemenea, ministrul Apărării, Mircea Duşa, l-a asigurat pe oficialul de la Bruxelles că proiectul de la Deveselu al scutului antirachetă se va încadra în graficul stabilit.

„Sistemul de apărare antirachetă are o importanţă strategică şi reprezintă un element fundamental al asigurării securităţii noastre şi a ţărilor din Sud-Estul Europei în faţa ameninţărilor. Recent am făcut o vizită la Deveselu pentru a verifica personal stadiul lucrărilor şi vă asigur că proiectul se va încadra în graficul deja stabilit”, a spus Dușa.

Potrivit MApN, la sediul ministerului, Dușa i-a prezentat lui Anders Fogh Rasmussen o informare despre stadiul lucrărilor de la la Deveselu.


De asemenea, Duşa a reiterat intenţia României de a participa la misiunea de după 2014 în Afganistan, pentru instruirea trupelor afgane.

O candidatură a României pentru șefia NATO, prematură

România nu a avansat nicio candidatură privind funcția de secretar general al NATO, aceasta fiind prematură, a declarat președimtele Traian Băsescu.

Șeful statului a menționat că Anders Fogh Rasmussen mai are un an şi jumătate de mandat în funcția de secretar general al NATO.

„România nu a declanşat nicio procedură diplomatică sau de altă natură legată de această funcţie. Este prematur, iar actualul secretar general mai are încă un an şi jumătate de mandat. Doar presa de la noi este foarte grăbită”, a spus Băsescu.

La rândul său, Rasmussen a spus discuțiile privind succesorul său mai au de așteptat.

„Mandatul meu nu va expira până la sfârşitul lui iulie 2014 şi cred că e mult, mult prea devreme pentru a începe discuţiile despre cine ar putea fi succesorul meu. Dar pot spune că sunt mulţi politicieni talentaţi în statele membre aliate care pot îndeplini acest post, dar consider că trebuie să aşteptăm ca să discutăm această chestiune. Din punctul meu de vedere, eu mă concentrez pe ceea ce fac în acest moment”, a explicat Anders Fogh Rasmussen.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Tensiunea (nu tensiunile, ci tensiunea) geopolitico-militară globală prinde democrația occidentală

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: