vineri

14 iunie, 2024

3 august, 2014

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, afirmă că „agresiunea rusă” împotriva Ucrainei justifică pregătirea unor „noi planuri de apărare”, într-un interviu acordat cotidinului francez Midi Libre și citat de agenția MEDIAFAX.

„Vom intensifica exerciţiile militare şi vom pregăti noi planuri de apărare. Agresiunea rusă a fost un semnal de alarmă şi a creat o nouă situaţie de securitate în Europa”, a declarat Rasmussen pentru cotidianul regional.

„Este îngrijorător pentru că eu cred că ambiţia preşedintelui Putin este de a stabili o sferă de influenţă în vecinătate. Voi încuraja ţările NATO să îşi sporească investiţiile în apărare. În ultimii cinci ani, Rusia şi-a crescut cheltuielile pentru apărare cu 50 la sută, în timp ce ţările NATO le-au micşorat în medie cu 20 la sută. Nu este sustenabil. Trebuie inversată această tendinţă”, a adăugat el.


„Rusia consideră NATO un adversar”, a declarat el. „Regret acest lucru pentru că noi trebuie să dezvoltăm o cooperare fructuoasă între Vest şi Rusia. Dar trebuie să ne adaptăm acestei noi situaţii”.

Declaraţiile lui Rasmussen au loc după ce premierul britanic David Cameron, care a afirmat într-o scrisoare adresată generalului NATO şi liderilor celorlalte 27 de ţări membre dată publicităţii sâmbătă că NATO trebuie să îşi regândească „relaţia pe termen lung” cu Rusia şi să îşi consolideze capacitatea de a reacţiona rapid la orice ameninţare.

Preşedintele polonez Bronislaw Komorowski a pledat, de asemenea, la 22 iulie pentru o „consolidare a frontierei de est a Alianţei” în prezenţa omologilor săi din Europa Centrală şi de Est reuniţi la Varşovia înaintea summitului NATO din 4-5 septembrie.

Rasmussen a afirmat, de asemenea, că prăbuşirea avionului Boeing al Malaysia Airlines doborât la 17 iulie în Ucraina este „o crimă de război”. „Avem numeroase informaţii că separatiştii, sprijiniţi de ruşi sunt vinovaţi”, a declarat el, exprimându-se pentru prima dată în legătură cu această catastrofă.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: