miercuri

27 martie, 2024

27 august, 2014

NATO urmează să amplaseze forţe militare în noi baze din estul Europei, ca răspuns la criza Ucraineană şi într-o încercare de a descuraja agresiunea Rusiei, a spus secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen, citat de The Guardian.

Acesta a afirmat că la summit-ul de săptămâna viitoare de la Cardiff se vor depăşi diferenţele de opinie între statele membre şi se va decide amplasarea de trupe la graniţele cu Rusia – o mişcare care va suscita reacţia Moscovei.

„Vom adopta ceea ce numim planuri de acţiune de urgenţă (readiness action plan) cu scopul de a fi capabili să acţionăm imediat în acest nou mediu de securitate din Europa. Avem o forţă de reacţie rapidă a NATO, care poate fi mobilizată rapid dacă este nevoie. Acum avem intenţia de a dezvolta ceea ce aş numi un vârf de lance în cadrul acestei forţe, care poate acţiona foarte, foarte rapid”, a detaliat secretarul general al NATO.


Însă în acest scop, a continuat Anders Fogh Rasmussen, este nevoie de anumite facilităţi pe teritoriul ţărilor care vor găzdui aceste trupe. „Asta va implica sotcarea de provizii, echipament, pregătirea infrastructurii, baze, cartiere generale. Concluzia este că veţi vedea în viitor o prezenţă mai vizibilă a NATO în est”, a mai spus oficialul NATO.

Chestiunea bazelor permanente ale NATO în estul Europei împarte taberel în Alianţa Nord-Atlantică. Franţa, Italia, Spania se opun, în timp SUA şi Marea Britanie susţin această solicitare a ţărilor est-europene. Germania are deocamdată o poziţie ambiguă, precaută să nu ostilizeze Rusia.

La summit-ul de la Cardiff se va găsi, potrivit unor surse citate de The Guardian, o formulă prin care să se evite termenul de „baze permanente”.

Se poate adopta sistemul de rotaţie, cu o foarte mare frecvenţă. Ideea este ca orice potenţial agresor să ştie că dacă doar s-ar gândi la un atac asupra unui aliat din cadrul NATO, i se va opune nu doar armata ţării respective, ci şi trupe NATO. Asta este cel mai important„, a explicat Anders Fogh Rasmussen.


Singurul cartier general NATO din estul continentului este la Szczecin, în Polonia, loc care are toate şansele să devină un hub al noii amplasări de trupe.

Secretarul general al NATO a afirmat că va fi o mobilizare permanentă a NATO în estul Europei: „Pentru a preveni orice neînţelegere folosesc expresia pentru cât timp este necesar. Aliaţii noştri estici vor fi mulţumiţi când vor vedea planul nostru de acţiune de urgenţă”.

Acesta a mai afirmat că forţele armate ar putea fi mobilizate în decurs de câteva ore.

Rusia nu mai este un partener, ci un actor ostil Alianţei

Oficialul NATO a afirmat că Rusia nu mai consideră Alianţa un partener. Şi este pentru prima dată de la cel de-al doilea război mondial când o ţară ocupă cu forţa teritoriul altei ţări. „Trebuie să ne adaptăm în faţa unei asemenea realităţi. este mai sigur să spunem că nimeni nu se astepta ca Rusia să ia un teritoriu prin forţă.

Şi am văzut o remarcabilă schimbare în abordarea militară şi în capacităţile militare ale Rusiei, începând cu războiul din Georgia din 2008. (…) ruşii şi-au îmbunătăţit capacitatea de a acţiona rapid şi într-un timp foarte, foarte scurt să transforme un exerciţiu militar într-o operaţiune militară ofensivă”, a mai afirmat Rasmussen.

NATO: Rusia destabilizează Ucraina

Anders Fogh Rasmussen a reafirmat că Rusia destabilizează Ucraina, aducând în sprijinul acestei infrmaţii datele colectate de serviciile de informaţii ale NATO şi raporte multiple.

„Am văzut artileria care trage peste graniţă, dar şi în interiorul Ucrainei. Foarte evident, Rusia este implicată în destabilizarea estului Ucrainei. Vedem o sofisticată combinaţie de război tradiţional şi operaţiuni de informare şi dezinformare. Va fi nevoie de mai mult pentru ca NATO să contracareze eficient astfel de tactici hibride de război”, a spus înaltul oficial al BATO.

O sursă citată de publicaţie britanică a pus lucrurile într-o perspectivă mai concretă: „Dacă noi suntem cu doi paşi în urma Rusiei, ucrainenii sunt cu 16. Generalii lor vor să arunce totul în aer. Dar nu este un răboi cu gloanţe, este un război informaţional”, a afirmat aceasta.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: