vineri

26 aprilie, 2024

5 iulie, 2018

Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a cerut joi instituţiilor din România să aştepte raportul de evaluare al Comisiei de la Veneţia înainte de a modifica cele două coduri penale.

El le amintește decidenților de la București că statul român are obligația de a respecta principiile statului de drept și avertizează că reformarea Codului Penal și a Codului de procedură penală riscă să intre în conflict cu obligațiile asumate inetrnațional de România.

„Le cer tuturor părţilor implicate să aştepte avizul Comisiei Veneţia şi să ţină cont de această evaluare înainte de a face noi paşi în sensul modificării Codului Penal şi Codului de Procedură Penală din România”, a declarat joi Thorbjørn Jagland, citat într-un comunicat al Consiliului Europei.


„Aceste reforme riscă să intre în contradicţie cu obligaţiile internaţionale ale României, mai ales cu cele asumate în cadrul Convenţiei Consiliului Europei privind Legislaţia Penală în cazul Corupţiei, după cum s-a semnalat în recentul raport ad hoc elaborat de Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO). În calitatea de stat membru al organizaţiei noastre, România are obligaţia de a susţine principiile statului de drept”, a adăugat Thorbjørn Jagland.

„Consiliul Europei va continua urmărirea cu atenţie a evoluţiilor în curs din România şi suntem pregătiţi să furnizăm expertiză suplimentară dacă va fi nevoie”, .

Avizul Comisiei de la Veneţia a fost solicitat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei printr-o decizie luată pe 28 iunie, iar evaluarea va fi prezentată pe 19 octombrie. Ea va viza însă doar modificările aduse primului pachet de legi ale Justiției, nu și codurile penale, pentru care nu a fost solicitată deocamdată o opinie.

Alături de recomandările GRECO, acest aviz are rolul de a identifica cea mai bună soluţie posibilă pentru abordarea problemelor generate de proiectele de amendamente, în conformitate cu standardele europene şi cu angajamentele europene ale României, precizează Consiliul Europei.


Codul Penal și Codul de procedură penală au fost adoptate în ritm alert, toate modificările operate aparținând reprezentanților coaliției și fiind în favoarea celor suspectați de săvârșirea unor infracțiuni. Nu există niciun amendament nou în favoarea victimelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: