luni

27 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 martie, 2021

Ministerul Sănătăţii nu a avut două zile acces la platforma data.gov.ro pentru a publica informațiile despre vaccinare și pandemie, a acuzat pe Facebook Ștefan Voinea, consilier onorific al ministrului și coordonatorul demersului de transparentizare a acestor date.

Accesul a fost permis din nou miercuri, după ce consilierul a postat mesajul de pe Facebook.

Platforma data.gov.ro este în administrarea Secretariatului General al Guvernului.


Noul conflict dintre Ministerul Sănătății și Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a fost declanșat după ce echipa lui Ștefan Voinea (consilier onorific, adică neplătit) a publicat statisticile detaliate privind campania de imunizare.

Datele au permis vizualizarea unor nereguli, de exemplu a faptului că 7.000 de persoane (0,6% din total) s-au imunizat mai devreme decât prevedeau regulile stabilite prin Strategia de vaccinare anti-Covid.

Statisticile nu conțin informații cu caracter personal, secret sau confidențial, ci doar date defalcate pe județe și centre.

Printre altele, din acesteinformații se observă că mai mulți bugetari angajați în domenii considerate esențiale (programate pentru etapa a doua de imunizare și în care intră în special salariați din instituțiile de forță) au beneficiat de dozele de vaccin încă de la începutul lunii ianuarie.


De asemenea, la unele centre destinate celor din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne și servicii s-au imunizat nu doar militari, polițiști și angajați ai serviciilor de informații, ci și familiile acestora.

Locotenent-colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, nu a explicat anomaliile reflectate în statistici, însă a reproșat Ministerului Sănătății publicarea datelor în lipsa avizelor tuturor instituțiilor implicate. Ulterior, ministrul de Interne, Lucian Bode, a acuzat că prin această decizie de transparență totală au fost divulgate adresele unor centre de vaccinare pentru oamenii din servicii sau alte instituții de forță.

Mesajul lui Ștefan Voinea:

În calitate de consilier onorific al ministrului Sănătății, coordonez activitatea de transparentizare cu privire la datele despre pandemie și vaccinare.
Pentru acest lucru am avut acces la Registrul Electronic Național de Vaccinări printr-un cont cu permisiuni limitate. Acest cont permite doar raportări și nu oferă acces la date cu caracter personal.

Am exportat datele pentru transparentizare pe pagina data.gov.ro, la solicitarea ministrului. Datele nu conțin informații cu caracter personal, secret sau confidențial.

De două zile Ministerul Sănătăţii – România nu mai are acces la data.gov.ro pentru a publica în mod transparent informațiile despre vaccinare și pandemie.

Aștept cu interes să înțeleg cu ce am greșit.

Premierul Cîțu: Nu am fost consultat de ministrul Sănătății. Am aflat din presă

Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri că nu a fost consultat de Vlad Voiculescu în legătură cu publicarea datelor despre pandemie și campania de vaccinare. „Sunt premier și am aflat din presă că se publică date”, a spus acesta.

„Din punctul meu de vedere nu e nicio problemă. Transparență 100%. Singura problemă e de interpretare, să nu fie interpretate greșit. Cei care au publicat au datoria să le explice. Mă aștept să vedem și celelate documente publicate. Nu am fost consultat de ministrul Sănătății. Am aflat din presă”, a mai spus premierul.

Premierul a fost întrebat dacă a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre o eventuală demitere a ministrului sau dacă i s-a cerut din PNL o astfel de sancțiune.

„Nu discutăm despre demiteri. Evaluarea se face pe baza rezultatelor. Fiecare minister are obiective clare. Pe baza implementării acestor obiective, și pe baza reacțiilor la situații de criză, dar în principal pe baza implementării programului de guvernare. Orice demers al transparentizării care respectă legislația în vigoare este susținut de mine 100%.”, a spus acesta.

 

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: