duminică

14 aprilie, 2024

9 iulie, 2021

florin cituPremierul Florin Cîțu l-a revocat din funcție, vineri, pe secretarul de stat din Ministerul Sănătății Cosmin-Constantin Baciu, pe care-l numise în această poziție cu mai puțin de 24 de ore înainte. Și numirea și revocarea au fost semnate de premier.
În urmă cu două săptămâni, Florin Cîțu a procedat identic în cazul unui secretar de stat numit la Ministerul Cercetării și revocat după doar o zi. În ultimul caz, au existat declarații referitoare la motivele politice ale răzgândirii premierului.

Reprezentanții guvernului au explicat decizia de eliberare din funcție a lui Cosmin Baciu, într-un răspuns acordat Stiripesurse.ro, prin faptul că era necesară o HG de reorganaizare a Ministerului Sănătății pentru a mai fi posibilă numirea unui secretar de stat în această instituție.

În schema actuală a ministerului, însă, există cinci poziții de secretar de stat, care sunt posturi de demnitate publică, dintre care patru sunt ocupate, astfel încât nu era necesară HG pentru reorganizare.


Cosmin-Constantin Baciu este medic specialist Ortopedie Traumatologie și lucrează în București, dar a fost susținut de organizația PNL Bacău în această funcție ce i-a fost promisă încă din luna februarie, când liberalii au pierdut în județ poziția de prefect, în favoarea USR PLUS, conform presei locale.

Șefia PNL Bacău a fost câștigată însă, ulterior, de Mircea Fechet, care îl susține pe Ludovic Orban la președinția PNL.

Marian Murguleț, numit și demis în iunie

Marian Murguleţ a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Cercetării și Dezvoltării, miercuri, la numai o zi după numire. Membri PNL spun că revocarea s-a făcut la presiunea Biroul Executiv al partidului, care a cerut respectarea algoritmului deja stabilit, conform căruia funcția revine unui liberal din organizația locală Maramureș.

Marian Murguleţ a fost secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, numit în iulie 2019, pe mandatul premierului Viorica Dăncilă. Ulterior, a devenit CIO Guvernamental sau Government Chief lnformation Officer, coordonatorul pentru tehnologia informaţiei la nivelul întregii administraţii publice centrale.


Posturile de secretar de stat, recompense pentru organizațiile cu rezultate
Alexandru Kocsis Cristea, deputat PNL, a declarat miercuri, pentru Realitatea, că respectivul post de secretar de stat revenea de drept unui liberal din Maramureș, care ar fi fost nominalizat deja.

„Nu știu cine este Marian Murguleț, acum am aflat de el. Pentru pozitia de secretar de stat, care este o numire politică, biroul national al PNL a votat un alt coleg, la propunerea PNL Maramureș. Este o decizie în acest sens pentru această pozitie. Am înțeles că domnul Murguleț avea postări extrem de critice la adresa președintelui Klaus Ioahnnis, dar pe care văd că acum le-a șters”, a explicat Alexandru Cristea.

Procedura este veche și, probabil, este practicată de toate partidele.

Anul trecut, Violeta Vijulie relata anul trecut cum a fost atribuit unul dintre posturile de secretar de stat de la Ministerul Educației pe care spera să-l ocupe: “Eu sunt prim-vicepreședinte la PNL Sector 3 și aceasta este filiala care mă susține, pentru că la tragerea posturilor între filiale poziția de secretar de stat pe fonduri europene de la Ministerul Educației a revenit filialei Sector 3”.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: