Contribuţia pentru asigurările de sănătate (CASS) ar putea creşte până la 14%, o discuţie în acest sens având loc cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, care au considerat că o astfel de măsură este „esenţială şi justificată”, a declarat luni, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc.
Secretarul de stat a precizat că la nivelul Ministerului Sănătăţii există discuţii privind posibilitatea majorării contribuţiei pentru asigurările de sănătate, fără ca până acum să se fi luat o decizie în acest sens.
S-au diminuat sumele din CASS
Măsura ar fi necesară, întrucât s-au redus banii colectaţi din contribuţiile la sistemul de asigurări de sănătate, în opinia secretarului de stat.
„A fost o discuţie privind analiza sistemului de sănătate. Nu este un obiectiv sau o măsură stabilită de Guvern. Au fost discuţii globale. Nu avem o discuţie sau decizii la nivel interministerial. Este doar o discuţie în perspectivă şi merită făcută, după părerea mea”, a explicat secretarul de stat, la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).
Discuţii purtate în contextul reducerii CAS
Dorel Săndesc a adăugat că discuţia din guvern privind reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) a venit şi pe fondul unei „frici de noi taxe”.
„Am văzut sondaje în care oamenii pun pe primul loc sănătatea, fiind de acord să plătească mai mult. Discuţia e necesară şi am discutat inclusiv cu FMI. Este o dezbatere pe care vrem să o avem. Părerea mea e că ar trebui revenit la nivelul anterior, pentru că această contribuţie este la nivel standard în UE, 13,5-14 la sută”, a mai declarat Dorel Săndesc, citat de agenţia MEDIAFAX.
Secretarul de stat a precizat că la discuţiile cu oficialii FMI au participat şi reprezentanţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi ai Ministerului de Finanţe.
Întrebat care a fost poziţia FMI, secretarul de stat a răspuns: „Nu s-au opus, chiar au apreciat, considerând că este justificată.”
Ministerul neagă
Mai târziu, el a negat intenţia Guvernului de a creşte CASS-urile, declarând pentru Realitatea TV că la întâlnirea cu FMI s-a prezentat doar o analiză a sistemelor de asigurări de sănătate din Europa.
Ministerul: Nu vor creşte CASS, nici acum, nici anii următori
Ministerul Sănătăţii a negat şi el că Executivul ar pregăti o majorare a CASS, susţinând că declaraţia secretarului de stat a fost „pe lângă context”.
„Ministerul Sănătăţii nu a discutat cu Fondul Monetar Internaţional şi nici cu alte organisme internaţionale o eventuală creştere a contribuţiilor la Sănătate. De asemenea, nu a avut loc o asemenea dezbatere nici în Guvernul României. Ştiu că acum 4 ani, în anul 2010, au existat propuneri privind posibile majorări, dar rămase la stadiul de discuţii. Subliniez faptul că nu vor fi majorate contribuţiile la Sănătate„, a explicat Nicolae Bănicioiu, citat într-un comunicat de presă al MS.