miercuri

1 mai, 2024

5 aprilie, 2020

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Emil-Răzvan Pîrjol a declarat, sâmbătă, că executivul analizează, în contextul pandemiei de Covid-19, suspendarea Ordonanţei 2/2018, care obligă operatorii la rambursarea pachetelor turistice.

Se lucrează şi la anumite măsuri fiscale pentru sector, reduceri de impozite şi taxe, pe care Guvernul intenţionează să le ia curând.

„Ne gândim foarte serios la suspendarea acestei Ordonanţe 2 (Ordonanţa nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate n.r.), care obligă rambursarea pachetelor turistice, dar trebuie bineînţeles să venim cu o măsură compensatorie. Ideea este că am dori, pentru moment, să evităm această presiune asupra agenţiilor, pentru că în astfel de situaţie nu vom face decât să grăbim intrarea lor în insolvenţă. Pe de altă parte, trebuie găsită o măsură care să asigure consumatorul că îşi va recupera banii sau dacă doreşte să reprogrameze, ceea ce noi îi sfătuim fără doar şi poate, să aibă aceleaşi condiţii ca şi cele precedente”, a declarat Emil-Răzavn Pîrjol, la Antena 3.


De asemenea, se analizează posibilitatea ca agenţiile să emită un certificat pentru reprogramarea vacanţelor într-un interval de 18-24 de luni.

„Într-o primă fază, ne-am gândit să apelăm la raţiune şi la calm prin eventuala suspendare a acestei Ordonanţe, care să dea un respiro agenţiilor. Astăzi agenţiile cu greutate îşi pot trimite oamenii în şomaj pentru că sunt ocupaţi peste 100% cu gestiunea reclamaţiilor, a doleanţelor de rambursare, a voucherelor şi aşa mai departe. Ideea este ca o agenţie să poată emite un certificat, haideţi să îl numim un certificat, pe o durată de 18-24 de luni, timp în care clientul să poată să îşi reprogrameze această vacanţă”, a adăugat secretarul de stat în Ministerul Economiei.

Pentru a evita riscul ca multe agenţii să dispară din cauza faptului că nu vor avea resursele financiare necesare rambursării sumelor plătite de turişti pentru vacanţe, Pîrjol a subliniat că se doreşte ca în cel mai scurt timp să intre în funcţiune o aplicaţie informatică de monitorizare a acestor sume plătite în avans.

„Poate să existe acest risc ca această agenţie să dispară. De aceea, am spus că încercăm să aflăm cât de repede posibil, şi la aceasta se referea ministrul Virgil Popescu (ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri n.r.), ca aplicaţie. De fapt va fi un portal în care agenţiile şi toţi operatorii economici, pentru că nu sunt numai agenţiile, agenţiile sunt primele afectate, dar gândiţi-vă şi şi la hotelierii care au încasat în sistemul early booking una-două rate. Şi ei sunt în aceeaşi situaţie. Aceşti oameni au investit în deschiderea sezonului estival, banii nu mai sunt la operatori. Este foarte greu astăzi să ne gândim că vor reuşi să ramburseze. Şi atunci ne-am spus: haideţi să încercăm într-un timp cât mai scurt, mă refer la zile, să putem estima totalitatea sumei care astăzi este plătită în avans, atât de clienţi cât şi de agenţii, către alte state, de exemplu. Să avem o imagine clară a sumei şi de acolo să începem să lucrăm pe o eventuală cerere de rambursare”, a explicat Pîrjol.


Şeful Direcţiei Generale Turism din Ministerul Economiei consideră că săptămâna viitoare ar putea exista această evaluare a sumelor, după care se va începe recuperarea lor din ţările unde au fost plătite aceste avansuri.

„Eu am încredere că săptămâna viitoare vom avea această evaluare a sumei totale şi de acolo să începem să vedem ce putem recupera de la alte state eventual, ce sold rămâne şi cum putem acoperi aceste sume rămase”, a adăugat Pîrjol.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: