vineri

19 aprilie, 2024

29 aprilie, 2011

Sebastian Lăzăroiu va fi eliberat din funcţia de consilier prezidenţial printr-un decret semnat joi de preşedintele Traian Băsescu.

Începând cu 1 mai vor înceta, prin acordul părţilor, raporturile de muncă ale lui  Sebastian Lăzăroiu cu Administraţia Prezidenţială, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Consilierul prezidenţial spune că, odată plecat de la Cotroceni, analizele sale politice nu vor mai fi  asociate cu Administraţia Prezidenţială.


”Sunt conştient că există anumite constrângeri instituţionale fireşti în formularea publică a unor analize politice din poziţia de consilier prezidenţial. Nu vreau ca analizele politice pe care le fac să fie asociate instituţiei prezidenţiale”, a explicat Lăzăroiu, într-o declaraţie remisă mediafax.ro.

Sebastian Lăzăroiu a condus Departamentul de Planificare şi Analiză Politică al Administraţia Prezidenţiale, din anul 2007.  Acest departament prezintă preşedintelui României analize, sinteze şi prognoze asupra vieţii politice, realizează sinteze săptămânale şi calendarul acţiunilor semnificative ale partidelor politice şi ale Parlamentului, analizează rezultatele sondajelor de opinie şi a studiilor sociologice publice.

Până să ocupe această funcţie în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Lăzăroiu era cunoscut ca director general al Centrului de Sociologie Urbană şi Regională – CURS S.A şi ca analist politic. Lăzăroiu a condus acest institut din 2002 până la începutul lunii martie 2007, când a demisionat motivându-şi gestul prin dorinţa de a trece de la producerea sondajelor, la analiza lor.

 


Lăzăroiu a enervat UDMR-ul

 

Demisia lui Lăzăroiu vine după ce acesta a iritat UDMR cu o declaraţie potrivit căreia Uniunea este o formaţiune politică ”tolerată” în politica românească, fiind un partener de guvernare comod pentru toate forţele politice.

”Este adevărat că şi UDMR este o formaţiune tolerată în forma care este. În mod normal, ea poate fi contestată şi cred că au fost încercări de a contesta UDMR la Tribunal, că nu este un partid politic. Dar sigur că nimeni nu a făcut-o, pentru că UDMR este un partener comod de guvernare, nu are nimeni interesul să-l distrugă. Şi apare şi povestea cu relaţiile interetnice şi atunci nimeni nu a încercat, dar, în mod normal, UDMR poate fi uşor contestat în instanţă. (…) UDMR a apărut ca o nevoie a unei comunităţi etnice. Acest lucru i-a dat stabilitatea pe care o are în politică, deşi nu este un partid’”, a spus, luni, Lăzăroiu, pentru Agerpres, citat de evz.ro.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a aruncat un semnal ameninţător către Lăzăroiu.

”Dacă domnul Lăzăroiu vorbeşte în calitate de consilier prezidenţial atunci într-adevăr aceste afirmaţii trebuie interpretate într-un alt registru şi din acest punct de vedere am şi eu dubii în ceea ce priveşte aceste afirmaţii. Dar eu vreau să cred în continuare că el nu a făcut aceste afirmaţii în calitate de consilier prezidenţial. În calitate de consilier prezidenţial, când faci astfel de afirmaţii, atunci şi noi vom interpreta un pic altfel decât în calitate de profesor universitar sau în orice altă calitate”, a spus Kelemen.

Vicepremierul Marko Bela a fost şi mai dur:  ”Nu mi-a plăcut deloc acestă declaraţie şi sper să nu fie vorba de un mesaj voalat sau ameninţare indirectă, fiindcă UDMR este prezentă în viaţa politică românească şi în Parlamentul României nu prin bunăvoinţa şi prin mila altora, ci prin voturile maghiarilor din România, un număr consistent de voturi şi o voinţă clară a comunităţii maghiare de a o reprezenta în Parlament”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: