fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Cea mai mare economia a lumii a intrat oficial în recesiune. Scădere de 32,9% de PIB în trimestrul al doilea din 2020

Economia americană a înregistrat cel mai abrupt declin trimestrial de la cel de-Al Doilea Război Mondiale încoace, de la lansarea acestui set de date. Nici… Mai mult

30.07.2020

La obiect

Stadiul celor 85 de proiecte fazate de România pentru a nu pierde finanțarea europeană

România mai are trei ani și jumătate la dispoziție pentru a finaliza cele 85 de proiecte fazate din fonduri europene, aferente exercițiului bugetar 2014-2020, valoarea… Mai mult

29.07.2020

La obiect

Vaccinul împotriva coronavirus – noua miză supremă în jocul geopolitic, egală cu tehnologia militară

Cine primește primul vaccinul contra coronavirusului? Lăsând retorica deoparte, răspunsul ține de geopolitică și de bani. O analiză Politico arată că goana după vaccin nu… Mai mult

29.07.2020

Analiză

Execuția pe S1 din 2020 – o abordare comparativă cu cea din 2019

Bugetul general consolidat a înregistrat pe prima jumătate a anului în curs un deficit de circa 45 miliarde lei, echivalent cu 4,2% din PIB estimat… Mai mult

29.07.2020

UPDATE / Sebastian Ghiță a trimis la televiziunea proprie o înregistrare cu primul mesaj de după dispariția sa. Poliția Română încă nu știe unde se află acesta

de Vladimir Ionescu 28.12.2016

ghita-inregistrareUPDATE: Vasile Dîncu a refuzat să infirme sau să confirme evenimentul despre care vorbea Sebastian Ghiță în înregistrarea difuzată miercuri de România TV, explicând că este ”o chestiune privată”, dar sugerează că totul este adevărat.

“E o chestiune privată. Nu am nimic de comentat. În plus, în perioada respectivă nu aveam nicio demnitate publică”, a declarat Vasile Dîncu pentru Agerpres.

****

Știrea inițială:

10 zile de la dispariția lui Sebastian Ghiță, televiziunea acestuia a prezentat miercuri o înregistrare video în care fostul deputat susține că s-a întâlnit cu Laura Codruța Kovesi de mai multe ori, în cercuri restrânse, și că procurorii DNA ar fi făcut presiuni asupra lui pentru a le oferi informații incriminatoare la adresa liderului PSD, Liviu Dragnea.

“Dacă înregistrarea a început să ruleze, lucrurile nu sunt bine deloc. Ce se întâmplă azi în România e o chestiune de nedescris (…) DNA e instrumentul folosit de mai marii zilei și de către interese străini. Dragnea, care conduce PSD, a fost șantajat și amenințat și presat să nu devină premier”, spune Sebastian Ghiță la începutul înregistrării.

“Realitatea e că sistemul a devenit un monstru”, spune el în această filmare pe care ar fi lăsat-o la redacția România Tv chiar înainte de dispariție.

Ghiță afirmă că s-a întâlnit cu Laura Kovesi, înainte de a începe ancheta împotriva lui, “de mai multe ori pe săptămână, în sedii ale SRI, la K2, la K4 și la  T14”, iar la una dintre aceste întâlniri ar fi participat și un reprezentant al serviciilor secrete ale SUA în România:

“Pe doamna Kovesi am cunoscut-o în sediile SRI la K2, K4 şi K14. Acolo ne întâlneam de minim două ori pe săptămână încă din anul 2010 şi a durat această serie de întâlniri până în anul 2014.

Realitatea e că poate sute de astfel de întâlniri au existat în aceşti ani. La unele din întâlniri erau prezenţi doar generalul Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi şi un şef al staţiei CIA din România.

Primul pe care l-am cunoscut în prezenţa doamnei Kovesi şi a domnului Coldea a fost domnul Karl Schwab, fostul şef al doamnei Kovesi, iar al doilea este Eric Ashely, poate actualul şef al doamnei Kovesi”, a declarat Ghiţă.

De asemenea, el amintește de o petrecere, de la Sinaia, la care ar fi participat și Laura Kovesi:

„O întreb pe doamna pe Kovesi dacă îşi aminteşte petrecerea din vila din Sinaia, în care ea cu mine şi cu Vasile Dîncu chefuiam cu lăutarii şi cântam La Chilia-n port, varianta pentru statul de drept”, a spus el.

Sebastian Ghiță a repetat acuzația conform căreia Laura Kovesi i-ar fi trimis mesaje neoficiale de pe adresa de mail cucuveauamov@gmail.com și a prezentat mai multe hârtii printre care a susţinut că se află şi printuri ale schimburilor de mailuri avute cu procurorul şef al DNA.

“Aceste mailuri există, pot fi expertizate electronic, nu sunt doar tipărite pe hârtie şi cred că atunci când într-un astfel de mail, lângă adresa doamnei Kovesi, cucuveaua mov, vedem şi adresa consilierei sale apropiate, Dana Tiţian, începem să ne gândim de două ori dacă nu cumva mailul este al doamnei Kovesi.

Dar când ne uităm pe un alt document, un document care arată ce s-a întâmplat în acel dosar şi ne arată o chestiune fără putere de tăgadă -seriile banilor banconotelor în flagrantul de la Realitatea. Au fost transmise de către mine pe acest mail doamnei Kovesi şi aceste serii pot fi foarte uşor verificate de către oricine în dosarul care s-a aflat pe rolul instanţelor. Nu mai poate să spună nimeni, nici măcar doamna Kovesi că dânsa nu folosea acest mail, cucuveaua mov, că Dana Tiţian nu era consiliera dânsei şi că nu au fost persoanele care au condus ostilităţile în dosarul Realitatea Media”, a mai spus Sebastian Ghiţă în înregistrare.

Ghiță susține că a încercat să avertizeze Comisia SRI, din care făcea parte ca deputat, dar această comisie parlamentară s-a reunit de foarte puține ori.

Reamintim că Laura Kovesi a negat afirmațiile lui Ghiță: ”Nu am fost, nu sunt și nu voi fi niciodată prietenă cu inculpatul Ghiță”, a spus ea într-un interviu.

Fostul deputat Sebastian Ghiță, anchetat în mai multe dosare de corupție, este dat în consemn la frontieră și la toate unitățile de poliție, după ce  DNA a emis săptămâna trecută un mandat de aducere, ca urmare a neprezentării acestuia în fața procurorilor.

Înainte să dispară, Sebastian Ghiță a fost prezent la întâlnirea organizată de SRI, într-un sediu al serviciului de informații, cu membrii Comisiei parlamentare de control a acestei instituții.

Înregistrarea este difuzată cu numai o zi înainte ca instanța să decidă, joi, dacă va fi emis un mandat de arestare în lipsă a omului de afaceri și dacă acesta va pierde cauțiunea de aproximativ 13 milioane de euro. Ulterior, se poate dispune mandat de urmărire internațională pe numele lui Ghiță.

Poliția Română nu știe unde se află Sebastian Ghiță

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPR) a transmis miercuri un comunicat în care anunță că a intensificat verificările la punctele de trecere a frontierei, având în vedere menținerea interdicției de a părăsi teritoriul României față de Sebastian Ghiță.

Până în prezent nu au rezultat date care să confirme ieșirea din țară a acestuia, precizează comunicatul Poliției Române, confirmând că nu știe unde se află fostul deputat.

IGPR continuă cercetările pentru punerea în executare a mandatului de aducere emis pe numele lui Sebastian Ghiță, “cadrul procedural limitând activitățile, comparativ cu măsurile dispuse în cazurile de dare în urmărire a unei persoane”, mai spune comunicatul.

S-a încheiat ancheta internă orodnată de ministrul de Interne referitor la dispariția lui Ghiță, concluzia fiind că nu au fost constatate încălcări ale normelor procedurale cu privire la modul în care au acționat polițiștii.

Ancheta a vizat modul în care s-au derulat controlul judiciar, realizarea procedurii de citare, punerea în executare a mandatului de aducere și efectuarea activităților dispuse prin ordonanța emisă de unitatea de parchet competentă, desfășurate de polițiști din cadrul IPJ Prahova și ai Direcției Operațiuni Speciale.

În urma anchetei a rezultat că polițiștii din cadrul IPJ Prahova au executat activități de aducere la îndeplinire a citației procedurale, a mandatului de aducere, precum și de executare a măsurilor controlului judiciar.

De asemenea, polițiștii din cadrul Direcției Operațiuni Speciale au desfășurat activitățile dispuse de procuror, prin ordonanță, care au avut drept scop completarea materialului probator, fără limitarea libertății de mișcare a lui Sebastian Ghiță.

“Cu privire la aceste activități nu au fost constate încălcări ale normelor procedurale, iar în ceea ce privește cooperarea interinstituțională s-au dispus măsuri pentru îmbunătățirea acesteia”, spune IGPR.

Fostul deputat este dispărut de o săptămână

Reamintim că Înalta Curte de Casație și Justiție a respins marți cererea DNA de arestare preventivă în lipsă a fostului deputat Sebastian Ghiță.

Pe de altă parte, judecătorii au decis ca Sebastian Ghiță să rămână sub control judiciar pe cauțiune cu interdicția de a părăsi teritoriul României, în dosarul în care acesta a fost trimis în judecată de DNA Ploiești alături de foști șefi din poliție și parchete.

Decizia este definitivă.

Un procuror DNA a cerut marți judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție arestarea preventivă în lipsă a fostului deputat Sebastian Ghiță, după ce acesta a încălcat obligațiile controlului judiciar și există informații că a părăsit România.

“Având în vedere elementele de noutate referitoare la faptul că Sebastian Ghiță nu a respectat obligațiile controlului judiciar, respectiv să fie prezent ori de câte ori i se cere de către organul judiciar, dar și suspiciunea rezonabilă că inculpatul a părăsit țara, vă rog să dispuneți înlocuirea controlului judiciar cu măsura arestului preventiv. Sebastian Ghiță a dat dovadă de rea credință și a sfidat organele judiciare. Inculpatul a fost citat de organele judiciare pentru a se prezenta în dosarul cunoscut ca Ponta-Blair și nu s-a prezentat”, a spus procurorul.

El a mai cerut magistraților ca, în cazul în care nu sunt de acord cu arestarea preventivă a lui Ghiță, să fie menținută interdicția ca acesta să părăsească teritoriul României.

Sebastian Ghiță a fost reprezentat în instanță de trei avocați, care au recunoscut că nu au reușit să ia legătura cu fostul deputat.

Unul dintre apărători, Bogdan Micu, a spus că l-a sunat pe Ghiță, însă acesta nu i-a răspuns și l-a rugat pe fratele acestuia să îi semneze împuternicirea pentru a-l reprezenta în instanță.

Pe 16 decembrie, un complet de judecată a decis ca fostul deputat Sebastian Ghiță să rămână sub control judiciar pe cauțiune, însă i-a fost ridicată interdicția de părăsire a teritoriului României fără încuviințarea instanței. Decizia nu era definitivă și a fost contestată de procurorii DNA.

Procurorii DNA Ploiești au emis, săptămâna trecută, un mandat de aducere pe numele fostului deputat, după ce acesta nu s-a prezentat pentru audieri în dosarul Ponta-Blair. În aceste condiții, fostul deputat a fost căutat la domiciliul său și la mai multe adrese despre care se cunoștea că sunt frecventate de fostul parlamentar, fără a fi însă găsit.

Poliția Română susține că, până în prezent, nu au fost identificate date care să confirme ieșirea din țară a fostului deputat.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.12.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Modificări la IMM Invest: Beneficiarii nu mai sunt obligați să păstreze personalul

Razvan Diaconu

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a pus în dezbatere publică proiectul de OUG prin care plafonul total al garanţiilor ce pot fi acordate în programul IMM… Mai mult

Europa

Turcia cere renegocierea convenției ONU care a stabilit jurisdicția maritimă a Greciei în Mediterana

Iulian Soare

Turcia şi Grecia au semnalat miercuri disponibilitatea teoretică de a rezolva prin dialog disputa referitoare la explorarea hidrocarburilor în Mediterana, angajându-se în acelaşi timp să… Mai mult

Stiri

ANAF a introdus facilitatea de identificare vizuală pentru înregistrarea la Spațiul Privat Virtual

Vladimir Ionescu

ANAF a anunțat că facilitatea de identificare vizuală online pentru înregistrarea pesoanelor fizice în Spațiul Privat Virtual (SPV) este operațională. „Identificarea persoanelor fizice care doresc… Mai mult

Europa

Belarus / Poliția a deschis focul împotriva manifestanților. Lituania, nemulțumită de reacția UE, își deschide granița pentru bieloruși

Iulian Soare

Cetățenii din Belarus vor intra mai ușor pe teritoriul Uniunii Europene în condițiile în care Lituania a anunțat că va relaxa restricțiile impuse acestora pentru… Mai mult

Stiri

Mesajul SUA adresat UE: Strângeți rândurile, China este un adversar mai dificil decât a fost URSS

Iulian Soare

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a cerut miercuri ţărilor europene să ”strângă rândurile” împotriva Partidului Comunist Chinez, care foloseşte puterea economică pentru a-şi… Mai mult

Europa

Sechestru de 1,9 mld. lei asupra Victoriabank, la 6 ani după „jafului secolului” din R. Moldova. BERD cere respect pentru acționarii actuali

Razvan Diaconu

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), „în calitate acționar al Victoriabank, salută colaborarea băncii” cu Procuratura Anticorupție din Republica Moldova, după ce aceasta a… Mai mult

Stiri

Parteriatul BCR, BRD și Raiffeisen Bank la firma de logistică a numerarului CIT One – sub lupa Consiliului Concurenței

Adrian N Ionescu

Consiliul Concurenţei are nevoie de informații suplimentare privind parteneriatul BCR, BRD și Raiffeisen Bank ca asociate ale firmei de logistică de valori CIT One, și… Mai mult