marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 decembrie, 2020

Ludovic Orban, Dan Barna, Dragoş Tudorache şi Kelemen Hunor au o întâlnire joi, în jurul orei 13.30, la o vilă de protocol din Bucureşti pentru a relua discuţiile în vederea formării noului guvern.

Discuțiile au loc după ce PNL şi USR-PLUS au schimbat miercuri seara mandatele de negociere.

Ludovic Orban a anunțat miercuri, după şedinţa BPN, că mandatul PNL la negocierile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale conține acum două variante: Florin Cîţu premier şi Ludovic Orban preşedinte la Cameră, sau Ludovic Orban premier şi Florin Cîţu preşedinte la Senat.


Mandatul de negociere a fost un vot în unanimitate în Biroul Permanent Naţional.

Ludovic Orban pleacă de la premisa că PNL are o pondere de aproximativ 55% în cadrul acestei majorităţi parlamentare, deci consideră legitim să desemneze candidat la funcţia de premier şi candidat la funcţia de preşedinte al uneia dintre Camere.

El i-a rugat pe partenerii de coaliţie să se respecte reciproc şi să evite declanşarea unui război mediatic.

USR-PLUS a intrat inițial în negociere cu propunerea ca Dacian Cioloș să fie premier iar în condițiile în care PNL își asumă conducerea guvernului atunci Dan Barna să fie ales președinte la Camera Deputaților.


Marți Dan Barna a renunțat la această variantă și l-a propus pe Cătălin Drulă la șefia Camerei, cerându-le lui Ludovic Orban și lui Kelemen Hunor să intre, toți trei, în guvern, ca vicepremieri.

Scenariul ideal țintit de UDMR este ca funcţiile de premier şi preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului să fie împărţite în mod egal între partenerii de coaliție, iar liberalii să aleagă primii ce poziţie doresc.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că aşteaptă ca partidele să ajungă la un acord în vederea realizării unei majorităţi parlamentare şi la desemnarea unui premier.

„Asta aştept eu, ca preşedinte, să se formeze o majoritate şi să-mi propună un nume. Dacă se înţeleg PNL, USR-PLUS şi UDMR şi vin cu o propunere, o voi accepta, că este Orban, îl accept, că este Cîţu, îl accept, sau să fie altcineva”, a spus şeful statului.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: