duminică

21 aprilie, 2024

24 iulie, 2019

După ce Academia le-a cerut instituțiilor din subordine să-și reducă toate cheltuielile cu personalul pentru a se încadra în bugetul rectificat deja în scădere, austeritatea ajunge și la institutele naționale aflate în subordinea Ministerului Cercetării.

Săptămâna trecută a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea 481/2019 pentru modificarea și completarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a institutelor naționale de cercetare- dezvoltare (INCD), prin care drepturile salariale ale cercetătorilor în aceste unități sunt condiționate și de „încadrarea strictă în resursele financiare alocate anual”.

Textul publicat în MOf diferă de forma proiectului supus dezbaterii pe site-ul Cercetării, au constatat cercetătorii Octavian Micu, Mihai Miclăuș și Lucian Ancu, deținătorii site-ului de profil Doi mici și un Anc.


Diferența principală apare la articolul 31, unde este introdus un alineat nou:

Acordarea drepturilor de natură salarială prevăzute în contractul colectiv de muncă al institutului național se face pe baza evaluării individuale anuale a performanțelor personalului și cu încadrarea strictă în resursele financiare alocate anual prin bugetul de venituri și cheltuieli.

În contextul executării a doar 26% din bugetul alocat Cercetării în acest an, cei trei cercetători consideră că prevederea este introdusă pentru a crea cadrul diminuării salariilor specialiștilor R&D.

Cu mențiunea că bugetul actual este oricum cel mai mic buget din ultimii 10 ani – de 0,17% din PIB. Aceasta, în pofida faptului că anul viitor ar trebui să se ajungă, potrivit țintei fixate în Strategia Europa 2020, la cel puțin 1% din PIB fonduri publice pentru R&D și 1% din PIB investiții ale firmelor.


Autorii Doi Mici și un Anc atrag atenția că orice reducere salarială contravine Codului Muncii, dacă nu se face cu acordul ambelor părți.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: