Una dintre cele mai cunoscute fabrici de zahăr din ţară, de la Oradea, se închide. Potrivit Digi 24, compania germană care o deţine nu a reuşit să o facă profitabilă. Investitorii pleacă însă şi cu numele, vor produce zahăr „Diamant” în Polonia si Ucraina.
Închiderea fabricii de zahăr de la Oradea aduce probleme nu doar pentru cei peste 200 de angajaţi ci şi pentru familiile a 93 de fermieri din Bihor, Arad, Satu Mare şi Timiş care aveau contract de livrare a materiei prime cu fabrica. Cultivatorii de sfeclă au vrut să se asocieze şi să cumpere ei fabrica, dar negocierile au eşuat.
„Până în 2020, cultura sfeclei de zahăr poartă după ea o subvenţie de peste o mie de euro la hectar şi era bine să ne folosim de această perioadă, dar dacă proprietarii aşa s-au gândit atunci nu avem ce face”, spune Alexandru Lucaks, preşedintele Asociaţiei de Cultivatori din Nord-Vest.
Grupul din Germania a hotărât să renunţe la fabrica de zahăr pentru că sfecla este mai scumpă la noi decât în Polonia, de exemplu.
„În ciuda eforturilor pe care le-am făcut, managementul local împreună cu managementul din Germania, nu am reuşit să demonstrăm că putem fi competitivi şi profitabili”, afirmă Janos Takacs, manager general Zahărul.
Fermierii care aveau contracte cu fabrica de la Oradea trebuie să se reorienteze: „Suntem unele unităţi care am cumpărat utilaje proprii necesare pentru cultura sfeclei de zahăr și care nu se mai pot folosi la altă cultură”, mai spune preşedintele Asociaţiei de Cultivatori din Nord-Vest.
Miza imobiliară
Investitorii care pleacă de la Oradea ar mai fi închis patru dintre cele şase fabrici de zahăr şi în Ucraina. La fel au făcut şi cu una dintre cele patru pe care le au în Germania.
În cazul fabricii din România, aceasta se va vinde, cu tot cu terenul de 354.000 mp pe care se întinde producătorul mărcii „Diamant”. Potrivit publicației locale Bihor online, imediat după ce au anuţat angajaţii despre închiderea fabricii de zahăr, proprietarii germani au început să caute în piaţă cumpărători pentru teren.
Pe terenul fabricii există o linie ferată uzinală, staţie de epurare a apei, staţie de pompare ape uzate, un cămin şi un restaurant- fosta cantină.
Jurnal Bihorean scrie că germanii ar fi făcut o primă ofertă chiar Primăriei Oradea, primarul Ilie Bolojan refuzând să comenteze informația.
Publicația mai scrie că interesul german în negocierile inițiale cu producătorii din vestul ţării era să-i forțeze să reducă prețul sfeclei, sub cel din țara lor. Cultivatorii români vindeau sfecla cu peste 500 de euro tona, în timp ce prețul aceleiași catități în Germania abia trecea de 300 de euro.
Anul trecut, Fabrica de zahăr a declarat o cifră de afaceri de 351,7 milioane lei şi pierderi de 28,6 milioane lei.
Un răspuns
Fermierii romani trebuie sa inteleaga odata pentru totdeauna, ca la CULTURILE GROSIERE nu vor putea face niciodata fata concurentei vestice sau a unor tari mai dezvoltate agricol ca Romania.Singura sansa este trecrea pe culturi de nisa, respectiv pe cele de fructe de padure nou introduse in cultura, ca afinul canadian afinul siberian, aronia, goji, mure, zmeura, etc. cautate pe piata externa (si de supermarketuri), cu au preturi mari pe kg. de fructe!Este adevarat, ca intr-o tara in care Guvernul si autoritatile locale nu sustin dezvoltarea agricola, este greu pentru fermieri sa asimileze si sa se extinda apoi pe culturile care intradevar le aduc profit!