duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 decembrie, 2021

Scumpirea accentuată și continuă a energiei în Europa îi expune pe marii consumatori industriali de gaze şi electricitate la mari pierderi și îi forţează să reducă producţia. Este ameninţată revenirea economică, potrivit  unei analize Bloomberg, citată de Agerpres.

Cel mai mare producător european de aluminiu, firma Dunkerque Industries France, a redus producţia în ultimele două săptâmâni. De asemenea, firma Nyrstar va opri producţia de zinc în Franţa la începutul lunii ianuarie.

În România, producătorul român de îngrăşăminte Azomureş, subsidiară a grupului Ameropa AG, înregistrat în Elveția, a oprit temporar activitatea.


Producătorul de aluminiu ALRO Slatina, deși încă nu a luat o decizie similară, dar spune că preţurile la energie au ajuns nefundamentate şi nesustenabile.

Toate economiile europene sunt amenințate

„Preţurile mari la gaze, atât pentru consumatorii casnici cât şi pentru cei industriali vor fi un obstacol în calea activităţii. Această ultimă creştere a preţurilor la gaze este în mod clar o evoluţie negativă pentru perspectivele tuturor economiilor europene”, spune Sarah Hewin, director de cercetare la Standard Chartered.

Aluminiul este unul dintre metalele industriale cu cel mai mare consum de energie, iar creşterea cu aproximativ 500% a preţurilor la electricitate a forţat Aluminium Dunkerque să reducă producţia cu aproape 3%, a declarat reprezentantul sindical Laurent Geeraert.

Aluminium Dunkerque a pierdut aproximativ 20 de milioane de euro de la începutul lunii noiembrie şi până acum şi noi reduceri de producţie ar putea fi necesare dacă preţurile la electricitate vor rămâne la un nivel ridicat.


În Norvegia, firma Yara International a redus producţia încă de la începutul anului, iar acum a anunţat că va continua să monitorizeze situaţia şi va mai reduce producţia dacă va fi necesar.

În țări mai mici, ca Muntenegru, situația este și mai dificilă.

Producătorului de aluminiu muntenegrean KAP riscă să îi fie întreruptă aprovizionarea cu electricitate la finele anului, dacă nu acceptă să plătească furnizorului un preţ semnificativ mai mare pentru anul următor, susţine media locală.

Toate acestea „ne vor afecta în cele din urmă, în termeni de cost al alimentelor şi nu va avea un impact numai asupra Europei, va avea un impact în multe ţări”, a declarat Anne-Sophie Corbeau, cercetător la Universitatea Columbia.

Premierul italian, Mario Draghi, a apreciat că majorarea preţurilor la energie „necesită acţiuni urgente”. 20 din cele 27 de state membre UE au adoptat măsuri pentru a reduce impactul asupra consumatorilor şi gospodăriilor vulnerabile.

„Comisia Europeană lucrează la acest lucru dar trebuie să lucrăm şi la nivel naţional şi să sprijinim familiile şi afacerile”, a declarat miercuri Mario Draghi.

Decizii greu de luat

Criza este cu atât mai periculoasă în cazul marilor consumatori industriali, deoarece costurile cu închiderea şi repornirea acestor facilităţi sunt mari.

Preţurile la aluminiu au crescut cu peste 40% în acest an şi cererea în Europa este în creştere dar profitabilitatea producătorilor este erodată de preţurile mari la energie.

În Franţa este nevoie de electricitate care costă aproximativ 11.000 de dolari pentru a produce o tonă de aluminiu, care se vinde pentru aproximativ 2.800 de dolari.

„Vedem o criză existenţială în industria europeană a aluminiului şi în alte industrii producătoare de metale care au un consum intensiv de electricitate. Nu poţi pur şi simplu să apeşi pe un buton”, a spus Mark Hansen, director general la traderul de metale Concord Resources Ltd.

Chiar dacă combinatele de aluminiu din Europa sunt responsabile doar pentru o mică parte din producţia globală, ele asigură mai multe mii de locuri de muncă şi sunt o sursă importantă de venituri din taxe.

Reducerea producţiei ar putea forţa regiunea să se bazeze pe importuri din ţările care deseori folosesc combustibili fosili pentru a produce electricitate, spune Mark Hansen.

Situația este ccomplicată și mai mult de intenția UE de a impune o taxă pentru produsele care generează emisii intensive de CO2.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: