31 octombrie, 2024

Prețurile de consum au crescut în octombrie mai mult decât estimau economiștii, iar tendința s-ar putea menține în perioada următoare, îndemnând Banca Centrală Europeană la mai multă prudență în ciclul de reducere a ratelor dobânzii, arată datele publicate joi de Eurostat.

Inflația din cele 20 de țări care împart moneda euro a accelerat la 2% în octombrie de la 1,7% în septembrie, în principal din cauza costurilor mai mari ale alimentelor și energiei, depășind așteptările economiștilor dintr-un sondaj Reuters care anticipau o inflație de 1,9%.

O cifră urmărită cu mai multă atenție, inflația de bază, care exclude prețurile volatile la alimente și energie, s-a menținut la 2,7%, peste prognozele de 2,6%, conform datelor semnaln de joi ale Eurostat.


Inflația a scăzut rapid după ce urcase în zona cu două cifre în urmă cu doi ani iar majoritatea economiștilot considerau că va reveni la ținta de 2% a BCE în prima jumătate a anul viitor, după fluctuații în ultimele luni din 2024.

Această revenire rapidă a inflației la țintă a alimentat, de asemenea, o dezbatere în ultimele săptămâni, unii oficiali ai BCE susținând că există un risc tot mai mare ca inflația să scadă sub valoarea țintă, iar BCE să fie nevoită să acționeze pentru a stimula ceșterea economică. Aceasta ar însemna accelerarea reducerilor de dobândă, începând chiar din decembrie.

Prudență la BCE

Miercuri, Isabel Schnabel, membră a Comitetului executiv al BCE, a declarat că o abordare „graduală” a relaxării monetare este adecvată, în timp ce președintele Bundesbank, Joachim Nagel, a spus că oficialii BCE nu trebuie să grăbească pașii suplimentari.

Declarațiile lui Nagel au venit după publicarea datelor care arată o creștere mult mai mare decât se anticipa a inflației germane în această lună. A atins 2,4% de la 1,8% în septembrie, subliniind faptul că prețurile nu se află sub control.


„Obiectivul nu este departe, dar nu pot să vă spun că inflația este sub control”, a declarat președintele Christine Lagarde pentru Le Monde într-un interviu publicat joi. „Știm, de asemenea, că inflația va crește în lunile următoare, pur și simplu din cauza efectelor de bază.”

Riscuri inflaționiste

Există și alte pericole. Războaiele din Orientul Mijlociu și Ucraina ar putea duce la creșterea costurilor cu energia și de transport. Apoi, există posibilitatea reîntoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă, care a promis o creștere a taxelor vamale pentru importurile din UE.

În Europa, între timp, creșterile salariale alimentează inflația în sectorul serviciilor. Creșterea tarifelor în această parte a economiei a fost neschimbată în octombrie, 3,9%, la fel ca în septembrie.

(Citiți și: ”BCE reduce dobânzile, un semnal că este mai preocupată de creșterea economică anemică din zona euro decât de inflație”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: