marți

28 mai, 2024

31 ianuarie, 2019

Reprezentanții organizațiilor reunite în Coaliția pentru Dezvoltarea României au transmis joi premierului Dăncilă o scrisoare deschisă în care solicită abrogarea Ordonanței 114 ”înainte ca aceasta să producă efecte negative” în economie.

CDR trece în revistă aceste efecte, furnizează premierului, într-o anexă a scrisorii, întreg contextul economic și maniera adoptării acestei ordonanțe și exprimă disponibilitatea reprezentanților CDR pentru întâlniri ”în care să explicăm în detaliu analiza” transmisă.

(Descărcați AICI documentul transmis prim-ministrului României)

Scrisoarea CDR:

Stimată doamnă prim-ministru,


Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) dorește să atragă atenția că OuG 114/2018 urmează să aibă o serie de consecințe pentru mediul de afaceri și pentru economia României pe care, nici după o lună de la intrarea în vigoare, mediul de afaceri nu a reușit să le cartografieze complet.

Vă supunem atenției, în anexă, o primă încercare de a înțelege efectele OuG 114 asupra industriilor vizate și a economiei în general.

Facem acest efort pentru că din punctul nostru de vedere este important ca toate posibilele consecințe ale acestor măsuri adoptate intempestiv să fie aduse în atenția decidenților și în cazul în care nu se renunță la ele, aceștia să și le asume. Mediul de afaceri nu va putea fi blamat ulterior pentru efectele neprevăzute ale acestor măsuri pe care a făcut eforturi să le explice celor care au misiunea și căderea să le îndrepte.

Ceea ce a contrariat în mod deosebit mediul de afaceri este că OuG 114 schimbă, în mod brutal, reguli în sectoare care susțin modernizarea economiei și calitatea vieții populației: sectorul energetic, sectorul telecomunicațiilor, sectorul financiar-bancar și piața de capital. Inducerea unui șoc nejustificat în aceste sectoare riscă să le împingă într-o criză profundă.


Oamenii de afaceri pe care CDR îi reprezintă, români și străini deopotrivă, sunt uimiți de maniera antagonică în care
necesitatea măsurilor a fost prezentată și de sugestia că mediul privat- în special companiile străine- este cauza eșecurilor
statului de a colecta taxe și impozite. Aceste sectoare, cu o contribuție semnificativă la bugetul de stat și la economia României au fost acuzate că lucrează în detrimentul tuturor clienților lor și al țării unde fac afaceri și unde au investit miliarde de euro.

Este de neînțeles o astfel de atitudine față de oamenii de afaceri și activitățile derulate de mediul privat când guvernarea
își propune să aibă creștere economică tot mai mare.

CDR nu înțelege cum vor câștiga cetățenii țării din retragerea intempestivă a administratorilor de fonduri de pensii private din România, din pierderea profitabilității sectorului bancar, din slăbirea pieței de capital locale și din stoparea unor investiții majore care ar fi putut să aibă loc în sectorul comunicațiilor și cel energetic.

Ca urmare a unor discuții extinse cu economiști reputați și cu lideri importanți din mediul de afaceri, CDR subliniază că
este posibil ca în urma OuG 114:

  • accesul la finanțare să devină mai dificil în România;
  • IMM-urile să fie afectate semnificativ;
  • este posibilă o scădere a veniturilor și a consumului;
  • cetățenii vor întâmpina dificultăți în accesarea creditului bancar;
  • vor crește dezechilibrele macroeconomice;
  • piața de capital va juca un rol și mai mic în finanțarea economiei;
  • leul se poate deprecia față de alte monede;
  • statul riscă să plătească dobânzi mai mari pentru finanțarea deficitului.

În absența oricărui dialog și a listei lungi de consecințe nefaste pe care le anticipăm, CDR cere Guvernului să abroge Ordonanța de Urgență înainte ca ea să producă efecte negative.

Ne exprimăm disponibilitatea pentru întâlniri în care să explicăm în detaliu analiza noastră

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: