Pandemia Covid-19 pune în pericol viitorul democrației liberale din cauza faptului că până și guverne alese în mod democratic au adoptat rapid măsuri care restrâng drepturile omului, avertizează o serie de figuri proeminente prin intermediul unei scrisori deschise publicate joi.
”Parlamentele sunt ocolite, jurnaliștii sunt arestați și hărțuiți, minoritățile sunt arătate ca țapi ispășitori, iar cele mai vulnerabile categorii de populație se confruntă cu noi pericole pe măsură ce blocajul economic tinde să distrugă structura societăților”, transmite scrisoarea inițiată de International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA) din Stockholm.
Scrisoarea deschisă, prezentată de Politico, este semnată de peste 500 de figuri proeminente ale societății civile și politicii, între care fostul secretar de stat american Madeleine Albright (foto), laureații Premiului Nobel Shirin Ebadi, Lech Walesa și Jose Ramos-Horta, actorul Richard Gere.
Semnatarii descriu actuala pandemie ca fiind ”o formidabilă amenințare globală la adresa democrației” și avertizează că sunt guverne care se folosesc de criza medicală ”pentru a-li consolida puterea” prin metode care subminează democrația și libertățile civile.
(Citiți și: ”Interviu Jeanette Hofmann / Corona-Apps și Bio-supravegherea: ”Noi nu avem controlul asupra felului în care ar putea fi folosită în viitor.””)
”Democrația este în pericol, miza o reprezintă libertatea, sănătatea și demnitatea oamenilor de pretutindeni”, scrie scrisoarea care avertizează că represiunea nu ajută cu nimic lupta împotriva unui virus.
”Din contra, aceste asalturi la adresa libertății, transparenței și democrației vor îngreuna răspunsul rapid și eficient al societății într-o situație de criză”, mai spun autorii. În susținerea punctului de vedere, semnatarii scrisorii, fac legătura între sistemul centralizat, nedemocratic și autoritar de guvernare și extinderea globală a crizei sanitare și arată că în China ” libera circulație a informației este blocată și guvernul îi pedepsește pe cei care atrag atenția asupra gravității situației”.
Scrisoare se încheie cu un apel general lansat către ”cei care le pasă de democrație” să demonstreze ”voință și solidaritate în apărarea acesteia”.