fbpx

La obiect

Date INS pe S1 / Economia a revine, +1,6% față de S1 2019, dar pe o structură mai slabă: -5,2% la industrie, cu expandarea comerțului. Prețul – adâncirea deficitelor externe

INS a confirmat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2021: a crescut cu 13% în termeni reali și cu 13,6% pe seria ajustată sezonier… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății a pornit din Vest: 3 județe au cloud comun și caută soluții eHealth

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să… Mai mult

07.09.2021

Evenimentul

Miniștrii USR-PLUS și-au anunțat demisiile – guvernul Cîțu s-a rupt sub privirile președintelui Iohannis

Miniștrii USR PLUS au anunțat luni seară, cu demisiile în mâini, decizia de a se retrage din Guvernul Cîțu, mișcarea fiind aprobată de Biroul Politic… Mai mult

06.09.2021

Scrisoare deschisă – dură și explicită – adresată președintelui Iohannis de mediul de afaceri: ”Dorim să vadă revolta antreprenorilor”

de Vladimir Ionescu , 8.9.2021

Romanian Business Leaders (RBL) a emis miercuri o scrisoare deschisă în care peste 200 de antreprenori,  prezenți la cea de-a 9-a ediție a Summitului RBL, cer președintelui Iohannis să readucă stabilitatea și încrederea în clasa politică.

Scrisoarea este neobișnuit de dură și explicită și arată cu degetul spre incapacitatea instituției prezidențiale de a media o coalițe de guvernare a cărei instabilitate aruncă în ceață așteptările antreprenorilor din economia reală: ”Dorim să ne adresăm Președintelui – instituției prezidențiale nu persoanei fizice – cu apelul de a-și face treaba. De a fi un mediator și un garant! Dorim să se vadă revolta antreprenorilor față de ceea ce se întâmplă la guvernare” – potrivit lui Dragoș Petrescu, președintele RBL.

Scrisoarea RBL:

Domnule Președinte, motivul pentru care vă adresăm această scrisoare este acela că instituția Președinției are  datoria  de a readuce stabilitatea și încrederea în clasa politică, exercitând rolul constituțional de mediator între puterile politice, punând în frunte interesele României. Asta este ceea ce așteaptă cetățenii acestei țări de la dumneavoastră, asta ne dorim și noi, antreprenorii români.

După un an cu dificultăți economice nemaiîntâlnite, dar și după alegerile din 2020, mediul privat și societatea per ansamblu au sperat la 4 ani de liniște politică, în care să ne concentrăm eforturile pe construcția economică și pe reformele administrative.

Așteptările antreprenorilor români și ale mediului de afaceri, la a căror îndeplinire am investit, la rândul nostru, enorm de mult timp și energie au fost:

 •  Implementarea cu profesionalism a Planului Național de Redresare și Reziliență pentru o Românie prosperă,
 •  Simplificare administrativă pentru o Românie competitivă,
 • Digitalizarea administrației pentru o Românie modernă,
 • Modernizarea sistemului de învățământ pentru o Românie cu adevărat educată,
 • Gestionarea eficientă a pandemiei pentru o Românie însănătoșită”.

A trecut deja aproape un an din cei 4 până la noul ciclu electoral, și nu doar că nu au fost făcute progrese prea mari, dar și ce a fost început urmează a fi blocat de lupte politice sterile și pierzătoare pentru români și România.

În decembrie anul trecut, la învestirea noului guvern ați declarat următoarele:  ”Cetățenilor români li s-au promis restructurarea Statului, reforme importante în Sănătate, Educație, în marile sisteme publice, reducerea birocrației dar și combaterea eficientă a pandemiei, campania de vaccinare, relansarea economiei, respectul pentru contribuabili. Toate aceste lucruri vor fi livrate, trebuie să fie livrate.

Astăzi aceste vorbe rămân fără acoperire, pentru că în criza politică prelungită care se preconizează și pentru care nu se întrevede o rezolvare, nu se va putea construi nimic durabil.

„Nu putem să nu vedem ceața de sub nasul nostru. Auzim cuvinte grele. Demisii, moțiune de cenzură, alegeri anticipate… toate lucrurile pe care mediul de afaceri nu vrea să le audă. Pentru că implică impredictibilitate, lipsa investițiilor sau cursul valutar sărit în aer. Se pune sub semnul întrebării o piață așezată pe care o merităm și pe care NOI am făcut-o, nu guvernanții. Și cred că mediul de business are datoria să luăm poziție.
Dorim să ne adresăm Președintelui – instituției prezidențiale nu persoanei fizice – cu apelul de a-și face treaba. De a fi un mediator și un garant! Dorim să se vadă revolta antreprenorilor față de ceea ce se întâmplă la guvernare”, a spus miercuri Dragoș Petrescu, fondator City Grill, în deschiderea summitului Romanian Business Leaders.

Romanian Business Leaders

Romanian Business Leaders (RBL) este de 10 ani vocea și vehiculul de acțiune al liderilor de business pentru a construi o Românie în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască. Organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru 1.000+ antreprenori și executivi de top din mediul de business privat.

Prin activitățile derulate acestea au implicat, până astăzi, peste 100.000 de români – antreprenori aspiranți, liceeni, antreprenori la început de drum sau cu experiență, români din Diaspora sau din mediul rural, traineri, vorbitori și lideri din educație. Mai multe detalii aici.

RBL este membru fondator al Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), o inițiativă privată care oferă o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul și alte instituții publice pe teme care au impact asupra climatului economic și de afaceri din România.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.9.2021

Un raspuns

 1. Caliman Eugen
  8.9.2021, 5:38 pm

  1.Inca de la constituirea asociatiilor reprezentative ale antreprenorilor si investitorilor, curg “scrisorile S.F.” catre clasa politica si presedentie, de genul celei de fata.
  R.B.L. nu face exceptie si se inscrie in acest “cor al neputinciosilor” in a intelege ce sta in posibilitatea si datoria clasei politce si ceeace sta numai in cea a Asociatiilor Antreprenoriale.
  Lipsite de nuclee stiintifice de evaluare si cercetare economica, ele au ramas inerte activistic, incapabile de a propune (si impune) cu forta demonstatiei economice si programatice, solutii economice concrete si operationale, mergind pina la proiecte de tara!
  Lipsiti de unitatea organizatorica si de capacitatea de a deveni o singura voce nationala, ANTREPRENORII romani si straini n-au reusit sa inteleaga ca Presedintele, Primul Ministru sau cutare partid politic n-au capacitatea PROGRAMATICA de a da de lucru clasei politice “intre doua legislaturi”, fiindca n-au viziunea si proiectul national cu problematica reconstructiei economice si industriale!
  2.Antreprenoriatul si organizatiile sale inca NU inteleg ca unica ocupatie a clasei politice este sa se prefaca ca “lupta politic” pentru putere, cind de fapt astepta inerta si IRESPONSABILA ca esecul guvernarii actuale sa propulseze Opozitia la masa bucatelor …absolut gratuit.
  In aceasta situatie, “scrisoarea deschisa – dura si explicita a mediului de afaceri” – ar fi nu doar puerila, ci si de un comic extrem, daca n-ar fi tragica prin inutilitatea ei!
  Inconjurati de consilieri incapabili de a aborda frontal problematica RECONSTRUCTIEI ECONOMICE SI INDUSTRIALE a tarii, care sa “produca” un proiect in acest scop (in urma unei cercetari economice fundamentale), presedintele si P.Ministrul Romaniei isi consuma resursa temporala, umana si politica in confruntari politicianiste, fara teme si contributie la dezvoltarea afacerilor si economiei nationale.
  3.Iata ca milogelile de ani de zile ale antreprenorilor pentru sustinerea de catre institutiile supreme a intereselor dezvoltarii economice si industriale, “s-au dezvoltat” pina la o “revolta fara cauza”, nefiind insotita de o viziune si o cale tehnica-programatica OPERATIONALA de a da de lucru clasei politice, angajate doar in sustinerea intereselor sale politicianiste ori de clan politic.
  Pina cind RBL se va multumi cu “revoltele de berarie” in locul REVOLUTIEI economice propusa PRIN propriul proiect de tara?

Lăsați un comentariu


Stiri

BNS, despre creșterea cu 8% a salariului minim: Nesemnificativă faţă de creşterea preţurilor la energie

Vladimir Ionescu

Propunerea de majorare a salariului minim brut cu 8% ar avea un impact „absolut nesemnificativ” asupra venitului net al unui angajat plătit cu salariul minim,… Mai mult

Stiri

Comisia Europeană: Alegerile din Rusia s-au desfășurat într-o „atmosferă de intimidare”

Razvan Diaconu

Alegerile parlamentare desfăşurate de vineri până duminică în Rusia au fost „libere şi corecte”, a apreciat luni Kremlinul. Observatorii şi opoziţia manifestă îngrijorări majore privind… Mai mult

Stiri

Premierul l-a demis pe unul din cei mai eficienți funcționari guvernamentali: Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu

Vladimir Ionescu

Octavian Berceanu (foto), membru USR PLUS, a fost revocat de la conducerea Gărzii Naționale de Mediu. Decizia premierului Florin Cîțu a fost publicată luni în… Mai mult

Stiri

În Capitală nu mai există niciun pat liber la secțiile ATI pentru Covid – la nivel național mai sunt doar 19

Vladimir Ionescu

În Capitală și mai multe orașe mari – printre care Timișoara, Cluj și Craiova – nu mai exista luni niciun pat liber în secțiile de… Mai mult

Europa

Olanda vrea să interzică bancnota de 500 de euro și plățile în numerar de peste 5.000 de euro

Vladimir Ionescu

Ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, conduce o mişcare europeană pentru interzicerea folosirii bancnotei de 500 de euro şi a plăţilor în numerar de până… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis a plecat la New York la Adunarea Generală a ONU – SUA au cerut liderilor mondiali să nu participe fizic

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a plecat luni în Statele Unite, Administrația Prezidențială anunțând că șeful statului participă la ”la segmentul de nivel înalt al celei de-a… Mai mult

Europa

Polonia, obligată de CJUE să plătească Comisiei 500.000 euro zilnic, până închide mina de la Turow

Razvan Diaconu

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis luni că Polonia trebuie să plătească o penalitate zilnică de 500.000 de euro către Comisia Europeană… Mai mult