14 ianuarie, 2016

petrom2Gabriel Selischi, responsabil cu activitatea Upstream (producția de petrol și gaze) a Petrom, a fost înlocuit din directoratul companiei înainte de încheierea mandatului. În locul său a fost adus germanul Peter Rudolf Zeilinger.

Poziția pe care o ocupa Gabbriel Selinschi (49 de ani) este una dintre cele mai importante din cadrul industriei petroliere de la nivel local, având în vedere că Petrom controlează aproape în totalitate producția de petrol a României și jumătate din cea de gaze naturale.
Printre responsabilitățile sale se număra și supervizarea proiectului de explorare din Marea Neagră, cel mai important ”pariu” al OMV în România.

Selinschi a fost propus pentru funcția de vicepreședinte senior responsabil pentru conducerea activităților OMV în zona Australasia, se arată într-un comunicat transmis de companie Bursei de Valori București.


”Faptul că Ga­briel Selischi a fost propus pentru a con­du­ce operaţiunile Upstream din zona Australasia la nivelul întregului grup OMV este încă o confirmare a valorii spe­cialiştilor români din domeniul de pe­trol şi gaze“, a comentat Mariana Gheorghe, directorul ge­ne­ral Petrom. Pe de altă parte, operațiunile grupului OMV în Australasia sunt de mai mică amploare decât cele din România, care asigură în jur de 60% din producția grupului.

Mandatul lui Selischi ar fi trebuit să se termine în aprilie 2019. El va lucra alături de Peter Zeilinger pentru a asigura o bună tranziție, sprijinind, totodată, echipa Upstream a OMV Petrom în atingerea obiectivelor strategice de afaceri, transmite compania.

Peter Zeilinger s-a născut în 1965 la Freising, Germania și a absolvit un program de master cu specializarea inginerie petrolieră la Universitatea din Clausthal-Zellerfeld. El a deținut o serie de poziții atât de management, cât și tehnice în cadrul grupului OMV, precum și în cadrul OMV Petrom, inclusiv poziția de director domestic assets al OMV Petrom (2008-2011).

”Îi mulţumim lui Gabriel Selischi pen­tru eforturile sale care au contribuit la obţinerea unor rezultate bune de că­tre divizia de Upstream, din care men­ţio­nez creşterea producţiei anuale de hi­drocarburi în România după mulţi ani de declin, precum şi progresele înre­gis­trate în explorarea perimetrului Nep­tun Deep”, a precizat Rainer Seele, noul CEO al grupului OMV care este şi preşedin­tele consiliului de su­praveghere al Petrom, for care su­per­vizează conducerea execu­tivă a companiei.


Seele, un prieten al şefului Gaz­prom, Alexander Medvedev, a preluat conducerea grupului în vara acestui an, înlocuindu-l pe austriacul Gerhard Roiss, care a fost obligat să demisioneze cu doi ani înainte de încheierea mandatului.

Schimbările de management vin în contextul unui mediu economic dificil pentru companiile cu profil petrolier. Cotațiile internaționale ale țițeiului au scăzut cu 70% din vara anului 2014.

Barilul de țiței a atins săptămâna aceasta cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, iar analiștii băncilor de investiții Morgan Stanley și Goldman Sachs nu exclud scenariul unui preț de 20 de dolari pe baril.

Prețuri mici se traduc prin restrângerea investițiilor, cu impact direct asupra producției. Financial Times notează că marile grupuri din domeniul energiei au amânat cheltuieli de investiții de circa 400 de miliarde de dolari ca urmare a prăbușirii cotațiilor petrolului. Au fost compromise astfel producții viitoare de milioane de barili pe zi din zona precum Golful Mexic, Africa sau Kazahstan. Din estimările companiei de consultanță Wood Mackenzie ar fi vorba despre circa 68 de proiecte noi majore, respectiv de rezerve de circa 27 de miliarde de barili de țiței.

În primele nouă luni din 2015, veniturile OMV Petrom au scăzut cu 15,8%, la 13,6 miliarde de lei, în timp ce profiturile au fost de circa un miliard de lei, față de 2,4 miliarde de lei în perioada similară din 2014, reiese din cel mai recent raport al companiei.

Investițiile au scăzut în aceeași perioadă la 2,9 miliarde de lei, față de 4,4 miliarde în primele nouă luni din 2014.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: