Partidul de guvernământ din Turcia transmite semnale că este gata să recunoscă un stat independent kurd, cu teritorii care se situează în nordul Irakului.
„În trecut, posibilitatea existenţei unui stat kurd a fost motiv de război, dar nimeni nu mai are dreptul să gândească aşa astăzi”, scrie în ediţia de vineri Financial Times, care citează declaraţia lui Huseyin Celik (foto), purtător de cuvânt al partidului de guvernământ de la Ankara.
Schimbare de dogmă- argumentele Turciei şi opiniile Israel
“În Turcia, chiar şi pronunţarea cuvântului Kurdistan îi făcea pe oameni nervoşi, dar adevărul că aşa se numesc- kurzi. Cu un Irak aflat, inevitabil, în pragul sciziunii, trebuie să ne gândim la fraţii noştrii.”, a mai declarat Huseyin Celik.
Despre subiect au discutat săptămâna trecută şi Avigdor Lieberman, ministrul de externe al Israel, cu secretarul de stat american John Kerry. Avigdor Lieberman a împărtăşit oficialului american convingerea că formarea statului independent Kurdistan este logică.
Integritatea teritorială a Irak a constituit până de curând una dintre dogmele politicii externe a Turciei, din cauză că această naţiune are o numeroasă minoritate kurdă proprie şi zeci de ani a luptat cu separatiştii kurzi.
În ultimii ani, Turcia s-a poziţionat ca un principal suporter al Regiunii Guvernamentale Kurdistan din Irak, având interese politice şi economice comune.
Un stat independent kurd în nordul Irakului poate servi Turciei drept zonă tampon împotriva militanţilor ISIS, pe care Turcia îi consideră o ameninţare, mai ales după ce aceştia au făcut prizonieri în zona Mosul peste 80 de cetăţeni turci.
Turcia se învecinează cu Irak pe o graniţă comună de peste 300 de km, având ca vecin şi Siria, stat în care ISIS controlează de asemenea importante teritorii.
Într-un comentariu considerat de Financial Times nepotrivit pentru un stat membru NATO, Huseyin Celik a afirmat că de situaţia din Irak sunt responsabili guvernul irakian dar şi SUA: „Nu au fost capabili să aducă pace, stabilitate, unitate, n-au lăsat în urmă decât haos, văduve, orfani! Nu au consolidat un stat ci au creat un bloc şiit în sudul ţării noastre.”
SUA şi Turcia privesc cu interes în zonă
„Independenţa Kurdistanului nu era opţiunea numărul 1 a Turciei. Noi nu încurajăm independenţa şi atenţionăm cu privire la anumite mişcări riscante dar, dacă aşa ceva se va întâmpla, atunci turcii se vom obişnui cu ideea”, a declarat o sursă diplomatică americană pentru Financial Times.
Sursa citată a remarcat recenta vizită efectuată de John Kerry la Erbil, capitala regiunii kurde.
Turcia este unul dintre marii investitori din Regiunea Guvernamentală Kurdistan, cu interese directe în exploatările de gaze naturale şi petrol din această zona a Irakului.
Ankara controlează şi legătura regiunii cu pieţele vestice de energie, conducta care se alimentează cu petrol din kurdistan trecând prin portul turcesc Ceyhan.
Oficiali turci au început recent să lanseze semnale de apropiere cu liderii regiunii kurde din Irak, exprimând speranţa că astfel se vor reduce şi tensiunile interne în relaţia cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan- PKK, scos în afara legii în Turcia.
O primă iniţiativă istorică s-a înregistrat în săptămâna care se încheie, parlamentul turc primind spre studiu un text care ar conduce la amnistierea tuturor luptătorilor PKK întemniţaţi.
Un răspuns
Pentru cine nu stie 🙂 in zona kurzilor irakieni e petrol cu gramada . Iar ultimele evenimente din zona au demostrat ca turcii sint in bune afaceri cu aceasta minoranta . NU degeaba au permis depozitarea petrolului extras in cistere pe teritoriul turc si umplerea a vrei doua petroliere cu marfa asta . Un mizilic . Pina acum 2-ua milioane de barili. 🙂
Iranul e interesat de sud (siitii) unde sint alte puturi de extractie iar sunitii (aia a lui Sadam ) vor ramine in mijloc . Saraci dar puri . 🙂 Esenta e toata aici . Cine pune mana pe petrolul irakienilor .