Rezerva Federală (Fed) din Statele Unite a anunțat joi o schimbare majoră a conduitei politicii monetare, precizând că va fi mai dispusă să permită o creștere mai însemnată a inflației pentru a sprijini piața muncii și economia în general, transmite presa internațională.
Președintele Fed, Jerome Powell (foto), a anunțat orientarea politicii monetare a băncii centrale a SUA către ”o țintire a inflației medii”. Cu alte cuvinte, Fed va permite, ”cu moderație”, creșterea inflației peste ținta de 2% ”pentru o perioadă de timp”, în urma unor perioade în care aceasta s-a situat la un nivel sub obiectiv.
Schimbarea de paradigmă a fost parafată într-un document care se numește ”Declarația privind obiectivele și strategia de politică monetară pe termen lung”, adoptat în 2012 și care stă la baza abordării Fed în ceea ce privește nivelul optim al dobânzilor și modul în care acestea influențează creșterea economică.
Concret, revizuirea operată înseamnă că Fed va fi mai puțin înclinată să majoreze dobânzile în momentul în care șomajul scade, atâta vreme cât inflația nu crește. Tradițional, băncile centrale operează sub prezumpția că un nivel redus al șomajului poate genera o creștere periculoasă a inflației, tendință pe care încearcă să o prevină prin măsuri de majorare a dobânzilor.
În discursul susținut de Powell în cadrul unei adunări virtuale a emblematicului simpozion anual de la Jackson Hole, Wyoming, șeful Fed a semnalat schimbarea de paradigmă.
Mulți consideră că este contraintuitiv că Fed ar dori să majoreze inflația”, a spus el. ”Cu toate acestea, inflația persistentă prea scăzută poate prezenta riscuri serioase pentru economie”, a adăugat el.
Powell a subliniat că nivelul optim al dobânzilor, care nu afectează creștere economică nici pozitiv și nici negativ, a scăzut constant în ultimii ani, iar trendul se va menține. Evoluțiile demografice și tehnologice fundamentale din ultimii ani au schimbat viziunea Fed.
Situația actuală, a precizat Powell, poate duce la o scădere nedorită a așteptărilor inflaționiste pe termen lung, care la rândul său se poate reflecta într-o scădere a inflației reale actuale, ceea ce poate genera un ciclu vicios de anticipații inflaționiste și mai reduse”.
În plus, decidenții politicii monetare americane s-au angajat să sprijine mai ferm piața muncii.
”Această modificare (a unui paragraf din declarația amintită mai sus, n.r.) poate părea subtilă, dar reflectă viziunea noastră că o piață solidă a forței de muncă poate fi susținută fără a genera o explozie a inflației”, a precizat șeful Fed.