sâmbătă

6 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 septembrie, 2011

Dezbaterile dintre miniştrii de interne din Uniunea Europeană privind extinderea Schengen, începute joi în cadrul Consiliului JAI, au fost suspendate după ce fiecare ţară şi-a prezentat poziţia în acest dosar, fără a se şti clar deocamdată când vor fi reluate discuţiile între miniştrii – potrivit unei corespondeţe Agerpres.

Ceea ce se ştie însă este că în prezent au loc discuţii, la nivel de ambasadori la UE, între Polonia (ţara ce deţine preşedinţia Consiliului UE), România, Bulgaria, Olanda şi Finlanda (acestea două din urmă se opun oficial extinderii Schengen).

Textul de compromis propus de preşedinţia poloneză a Consiliului UE propune formula aderării în două etape – mai întâi cu graniţele aeriene şi maritime până la finalul lunii octombrie a acestui an, iar în a doua fază intrarea cu frontierele terestre după 31 iulie 2012. Textul este susţinut de 20 din cele 22 de state Schengen care sunt membre ale UE, excepţiile cunoscute fiind Olanda şi Finlanda. Autorităţile de la Haga şi Helsinki şi-au exprimat oficial opoziţia faţă de luarea în prezent a unei decizii privind extinderea Schengen, prin aderarea chiar şi parţială a României şi Bulgariei.


Dosarul extinderii Schengen a fost abordat şi la reuniunea Consiliului JAI din 9 iunie, de la Luxemburg, când s-a decis ca el să revină pe agenda Consiliului JAI „cât mai curând, dar nu mai târziu de septembrie 2011”. România şi Bulgaria îndeplinesc toate condiţiile tehnice necesare intrării în spaţiul Schengen, lucru confirmat de cele 7 rapoarte de evaluare ale grupului de lucru pentru evaluare Schengen (Sch-EVAL). Rapoartele Sch-EVAL formează baza ridicării controalelor la graniţele interne.

 


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: