Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat joi că prezintă guvernului, în primă lectură, ordonanţa de urgenţă pentru un sistem de garantare destinat companiilor mari, cu un plafon maxim de opt miliarde de lei.
„Astăzi vom prezenta în primă citire schema, în şedinţă de Guvern, şi la şedinţa următoare va trebui să o şi aprobăm. Voi prezenta detaliile principale astăzi. (…) Ce am discutat: un plafon maxim de opt miliarde de lei, în această schemă. Se vor califica companii care au cifră de afaceri mai mare de 20 de milioane de euro şi sistemul va fi de garantare până la 80% din credite, tot pe perioadă de şase ani, dar cu subvenţia dobânzii nu mai mult de 50%. A fost notificată Comisia Europeană, prin Consiliul Concurenţei, şi detaliile schemei le vom negocia, le vom face exact cu Comisia Europeană, aşa cum am făcut şi la IMM Invest”, a precizat Florin Cîţu.
Premierul Ludovic Orban l-a întrebat pe ministrul de Finanțe în ce stadiu se află cu proiectul, afirmând că este vorba despre „un produs aşteptat”.
Ministrul Florin Cîțu a spus că proiectul va fi gata pentru următoarea ședință de guvern.
Pe 4 mai, Ludovic Orban informa despre intenția Guvernului de a adopta un act normativ care să creeze un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii şi pentru companiile mari, similar IMM Invest.
„După modelul IMM Invest, vom adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii şi pentru companiile mari care nu pot să acceseze IMM Invest, companii mijlocii, companii mari. Este foarte important acest instrument, avem foarte multe companii mari care şi-au păstrat activitatea, avem foarte multe companii mari care, chiar dacă şi-au suspendat pe o perioadă scurtă, şi-au reluat activitatea”, anunța prim-ministrul Orban.