duminică

23 iunie, 2024

15 noiembrie, 2015

politiaNumărul persoanelor decedate în urma atentatelor teroriste de la Paris a urcat, sâmbătă seara, la 129, iar a celor rănite la 352, dintre care 99 în stare critică, a anunţat procurorul general al Parisului, Francois Molins, care a subliniat că este un bilanţ provizoriu.

El a precizat că, din informaţiile adunate până în acest moment, reiese că a fost vorba despre trei echipe de terorişti înarmaţi care au acţionat în felul următor:

o echipă lângă stadionul Stade de France, una care a fost văzută folosind un automobil marca Seat, de culoare neagră, în repetate rânduri în centrul Parisului, în timp ce a treia echipă s-ar fi deplasat cu o maşină marca VW.


Unul dintre autovehiculele despre care se presupune că ar fi fost folosit pentru orchestrarea acestor atentate este înregistrat pe numele unui cetăţean francez care a fost deja reţinut la graniţa franco-belgiană, împreună cu alte două persoane de care era însoţit. Procurorul general a mai declarat că cei trei locuiau în Belgia şi că nu se aflau în atenţia autorităţilor franceze. Şapte terorişti au murit în urma atacurilor.

Redăm, mai jos, scenariul evenimentelor, aşa cum a fost prezentat de procurorul general al Capitalei Franţei:

 • La poarta de acces “D” a stadionului Stade de France are loc prima explozie, în jurul orei 21:20, ora Franţei (22:20, ora României). La faţa locului au fost găsite două cadavre, cel al unui terorist asupra căruia a fost descoperită o centură explozibilă acţionată cu baterii şi cel al unui trecător.
 • Cinci minute mai târziu, a fost asaltat un restaurant din zonă de către persoane care au ajuns la faţa locului într-o maşină marca Seat. Atacul s-a soldat cu 15 morţi şi 10 răniţi. Împuşcăturile au avut loc în jurul orei 21:25, ora Franţei (22:25, ora Râmâniei, n.r.), la localul “Le Carillon” şi la restaurantul “Le Petit Cambodge”, de pe strada Bichat.
 • La 21:30 ora Franţei, la poarta de acces “H” a stadionului a fost găsit un alt cadavru asupra căruia s-a descoperit o centură similară.
 • La 21:32 în arondismentul 11 a avut loc un alt atac, în faţa unui local, în urma căruia au decedat 5 persoane, alte 8 fiind rănite. La faţa locului au fost găsite peste 100 de cartuşe goale. Atacatorul ar fi ajuns acolo într-un Seat negru.
 • În jurul orei 21:36, 19 oameni au fost ucişi şi alţi opt răniţi grav după ce mai mulţi indivizi înarmaţi au deschis focul pe terasa restaurantului „La Belle Equipe”, de pe Rue de Charrome.
 • Patru minute mai târziu, unul dintre terorişti îşi detonează centura în interiorul restaurantului „Le Comptoir Voltaire” din arondismentul 21, rănind grav o persoană.
 • Cel mai sângeros atac a fost cel de la Teatrul Bataclan, care s-a soldat cu 89 de morţi şi care a avut loc în jurul orei 21:40. Cei trei atacatori care au fost auziţi făcând trimiteri la Siria şi Irak au decedat, unul după a fost împuşcat de forţele de ordine şi ceilalţi doi după ce şi-au detonat vestele cu explozibili.
 • În jurul orei 21:53, un al treilea atacator sinucicaş se arunca în aer în apropierea stadionului.

Ce ştiu autorităţile franceze despre atacatori:

 • Unul dintre atacatorii identificaţi avea 30 de ani şi s-a născut într-o suburbie aflată la 30 de kilometri în sudul Parisului. El a fost luat în evidenţă de către Poliţie încă din 2004 şi a fost trecut pe “lista extremiştilor” în 2010.
 • Atacatorii au folosit puşti automatice de tip Kalashnikov. Asupra teroriştilor morţi în apropierea stadionului au fost găsite paşapoarte siriene şi egiptene.
 • Tipul de explozibil folosit, TATP (triperoxid de triacetonă, n.r.), este supranumit “mama diavolului” şi este un tip de explozibil care poate fi fabricat din substanţe chimice relativ ieftine şi uşor de găsit. TATP face parte din categoria explozibililor “transparenţi”, mai exact, este greu de detectat de câinii genişti sau prin alte metode folosite în mod uzual de autorităţi,


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: