Compania românească MBT a câștigat vineri Marele Premiu al Salonului International de Inventică de la Geneva, cu scanerul Roboscan 2M Aeria, pentru depistarea încărcăturilor clandestine în avioane.
În total, 1.000 de invenții au fost prezentate la salonul din Elveția.
Potrivit organizatorilor salonului, Roboscan 2M Aeria este ”un sistem sofisticat de scanare a avioanelor”.
”Invenția este destinată vămilor, armatei, aeroporturilor și companiilor aeriene pentru a depista eventualele defecte structurale ale avioanelor, starea pieselor interne sau chiar marfa taransportaă ilegal”, spun organizatorii, la cea de-a 41-a ediție a salonului de la Geneva.
MBT s-a specializat și a început să dezvolte acest proiect vâzând cum vameșii au descoperit droguri ascunse în interiorul unui avion.
Prin urmare, a dezvoltat instrumente și o metodă de a scana nava într-un mod foarte detaliat.
Un camion cu un braț artuclat, extensibil priectează raze X pe avion, care se mișcă tras de un remorcher la viteză constantă.
Razele X detectează orice obiect mai mare de 0,5 mm.
”În cazul în care doar un singur șurub lipsește sau în interiorul avionului este un glonț de pușcă, este arătat imediat, exact ca orice pachet suspect”, descriu organizatorii salonului invenția românului Mircea Tudor.
Întreaga operațiune este în întregime automată, precizează sursa citată.
Roboscan 2M Aeria a fost realizat de o echipă multidisciplinară condusă de inventatorul român Mircea Tudor (foto), președintele companiei MBT.
(Descarcă de AICI comunicatul oficial al Salonului de la Geneva)
La cea de-a 41 ediție a Salonului Intenațional de Inventică de la Geneva și alți români au fost premiați:
- Compania Gnosis Kernel a primit Premiul Presei Internaționale, pentru metoda și sistemul său care folosește cartele și benzi magnetice de securitate pentru prevenirea furtului de date.
- Gabrielei Rizea și echipei sale i-a fost acordat Premierul Ministerului Educației al Federației Ruse, pentru produsul fitoterapeutic de normalizare a colesterolului.
- Lui Constantin Oprean și echipei sale le-a fost acordat Premiul Parcurilor de Știință și Tehnologie ale Hong-Kong-ului, pentru un sistem de izolare a serelor împotriva pierderilor prin conducție termică terestră.
- Lui Marian Crudu și echipei sale le-a fost acordat Premiul Universității iraniene Mehr-e-Alborz, pentru o metodă de tăbăcire a pielei de bovine.