vineri

29 martie, 2024

30 iunie, 2013

SUA au interceptat telefoane din birouri ale UE şi au avut acces la reţele interne de calculatoare, potrivit unor documente secrete citate de publicaţia germană Der Spiegel, aceasta fiind cea mai recentă dintr-o serie de dezvăluiri privind presupusele programe americane de supravghere a comunicațiilor pe internet, relatează publicația Der Spiegel.

Publicația germană face referire la un document „top secret”, datat septembrie 2010, al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA) a SUA și menţionează că fostul consultant al agenţiei americane, Edward Snowden, în prezent căutat de Washington, ar fi luat cu el acest document la care ziarişti de la săptămânalul german au avut acces parţial.

Documentul dezvăluie modul în care NSA a ascultat birouri şi a spionat reţele interne de calculatoare ale UE din Washington şi de la Naţiunile Unite, ceea ce a presupus atât ascultarea discuţiilor şi a convorbirilor telefonice cât şi acces la documente şi email-uri.


Potrivit Der Spiegel, NSA a vizat telecomunicaţiile de la sediul Consiliului Uniunii Europene. Fără a citat surse, publicaţia menţionează că în urmă cu peste cinci ani ofiţeri de securitate ai UE au identificat apeluri ratate către birouri NSA din cadrul cartierului general al NATO de la Bruxelles.

Preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, a afirmat că „dacă acest lucru se confirmă, este vorba despre un scandal imens”. „Acest lucru va dăuna în mod considerabil relaţiilor dintre UE şi Statele Unite”, a afirmat președintele PE.

La rândul său, ministrul luxemburghez de externe Jean Asselbron a declarat că „Statele Unite ar face mai bine să îşi supravegheze serviciile lor de informaţii decât pe aliaţii lor”. Spionajul american este „scăpat de sub orice control”, apreciază el, subliniind că activităţile în domeniul informaţiilor „sunt justificate de lupta împotriva terorismului (…). UE şi diplomaţii săi nu sunt terorişti”.

Eurodeputatul ecologist Daniel Conh-Bendit îndeamnă la o întrerupere imediată a negocierilor supra tratatului de liber-schimb transatlantic, atât timp cât nu s-a semnat cu Statele Unite un acord asupra protecţiei datelor. Negocieri în acest sens, lansate în 2011, nu s-au finalizat încă.


Uniunea Europeană a cerut miercuri Statelor Unite să îi furnizeze „cât mai rapid posibil” răspunsuri la întrebări despre programul american de supraveghere PRISM.

Edward Snowden, cetăţean american, a fugit în Hong Kong în luna mai, cu câteva săptămâni înainte de publicarea unor detalii pe care le-a oferit presei cu privire la supravegherea în secret de către guvernul american a telecomunicaţiilor mondiale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: