Scandalul Skripal / Moscova expulzează încă 50 de diplomați britanici - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Scandalul Skripal / Moscova expulzează încă 50 de diplomați britanici

31 martie, 2018

Rusia a decis să expulzeze alţi peste 50 de diplomaţi britanici ca răspuns la trimiterea acasă, de către 25 de state, a unui număr de 150 de oficiali ruși, a anunțat sâmbătă Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerul de Externe de la Moscova.

Acești 50 de diplomați se adaugă celor 23 de oficiali britanici care au fost expulzați imediat după ce Londra a luat o măsură similară, ca urmare a atacului  cu neurotoxină noviciok ce a avut loc la Salisbury și care ar fi fost ordonat de Kremlin.

Ambasadorul britanic la Moscova, Laurie Bristow, a fost convocat vineri la MAE rus pentru a i se comunica faptul că Londra are la dispoziţie o lună să reducă numărul diplomaţilor săi în Rusia la aceeaşi nivel cu cel al misiunii diplomatice ruse în Marea Britanie, scrie Mediafax.


Londra a acuzat Rusia că este ”vinovată” de otrăvirea unui fost spion rus, Serghei Skripal, şi a fiicei sale Iulia pe 4 martie, la Salisbury, în sud-vestul Angliei, ceea ce Moscova neagă. Cazul a provocat o criză diplomatică Est-Vest fără precedent de la Războiul Rece.

Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciilor de informaţii ale armatei ruse, GRU, a fost acuzat de Moscova de ”înaltă trădare” fiindcă a vândut informaţii serviciilor britanice şi a fost condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare. În 2010, el a beneficiat de un schimb de spioni organizat înre Moscova şi Washington.

La 14 martie, Londra a anunţat expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi de pe teritoriul său şi o blocare a relaţiilor bilaterale la cel mai înalt nivel.

Moscova a reacţionat expulzând la rândul ei 23 de diplomaţi britanici şi închizând filiala din Moscova a British Council, instrumentul promovării culturii britanice.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Urmând exemplul Marii Britanii, peste 25 de ţări au anunţat expulzări, cărora Rusia a promis să le riposteze.

În total, peste 140 de diplomaţi ruşi din Europa, America de Nord, Ucraina sau Australia vor fi nevoiţi să părăsească postul. Lor urmează să li se alăture şapte membri ai misiunii ruse la sediul NATO de la Bruxelles, cărora Alianţa Nord-Atlantică le-a retras marţi acreditarea.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr