miercuri

24 aprilie, 2024

26 mai, 2016

flori dinu
Flori Dinu, director general Hexi Pharma

Managerii de spital primesc aproximativ 30% din valoarea contractelor pentru biocide, iar o parte din bani îi transferă partidelor care îi numesc și îi mențin în funcție, potrivit unei relatări date sub anonimat, pentru GSP, de un medic microbiolog.

Sursa GSP a lucrat 10 ani la Institutul Cantacuzino, apoi încă 10 ani la un spital din București, unde s-a ocupat și de achiziția acestor dezinfectanți.

Deoarece cunoștea faptul că biocidele de la Hexi Pharma nu corespunde calitativ, femeia (microbiolog intervievat de GSP este femeie) a respins ofertele firmei.


Ea povestește că, la un moment dat, Flori Dinu (foto), directorul general de la Hexi Pharma, a încercat să-i dea mită pentru ca firma să nu mai fie eliminată din competiția pentru aprovizionarea cu susbtsanțe dezinfectante a spitalului.

Ar fi vizitat-o pe doctoriță la spital și ar fi întrebat-o: “Cât va dat Anios (un alt producător de biocide – n. red.), că eu vă dau dublu”, ar fi spus Flori Dinu.

Sursa respectivă a mai povestit că toate firmele de biocide mituiesc personalul din spitale, iar procentul ajunge la 30% din valoarea contractului, în cazul directorului general al spitalului.

Directorul medical ar primi și el între 5 și 10%, după care mai sunt mituiți: președintele comisiei de licitație, șeful de la achiziții, epidemiologul, directorul economic și asistenta șefă.


Directorul general Hexi Pharma, Flori Dinu, a trimis Gazetei Sporturilor o declarație referitoare la dezvăluirile sursei GSP: „Nu mă văd vreodată în viaţă mergând să ofer mită vreunui medic în numele Hexi. Contextul descris nu imi sună cunoscut în niciun fel, nu s-a întâmplat nici măcar parţial, este o calomnie sau o invenţie. Dacă există această doamnă doctor, o rog insistent să meargă să depună mărturie la Parchet.”

Procentul mitei din Sănătate, mai mare decât în alte sectoare

În acest domeniu, în majoritatea cazurilor de corupție se percepe un procent al mitei de 20% din valoarea contractului pentru achiziționarea căruia se acordă, un procent peste cel practicat în alte sectoare. De exemplu, în construcții, media ajunge la 10% din valoarea contractului, a declarat luni Laura Codruța Kovesi, la dezbaterea “Corupția în sistemul de sănătate – prevenire și investigare. Experiență, bune practici și provocări”, organizată de DNA .

Tipologiile cazurilor de corupție din Sănătate

Investigațiile DNA pe acest domeniu au avut ca obiect fapte de corupție legate de exercitarea actului medical, de eliberarea în mod fraudulos a unor acte, ocuparea locurilor în spitale publice, avizarea anumitor medicamente lansate pe piață, decontarea în fals a unor servicii sau medicamente, achiziții de echipamente și medicamente.

Scandalul Hexi Pharma

Ministerul Sănătății a ordonat în urmă cu două săptămâni ca toate spitalele din subordinea sa să abandoneze produsele Hexi Pharma, după ce analizele realizate la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie (ICECHIM) au arătat că niciunul dintre produse testate nu conținea substanța activă în concentrația declarată. Biocidele firmei erau diluate și de 10 ori, analizele confirmând astfel acuzațiile aduse de Gazeta Sporturilor.

La puțin timp după prezentarea acestor prime rezultate, Hexi Pharma a transmis un comunicat în care anunța închiderea firmei și retragerea de pe piață a tuturor produselor:

„Toate produsele vor fi retrase în cel mai scurt timp, fabrica şi firma şi-au încetat deja activitatea şi au demarat de ieri procedurile legale pentru închidere“.

„În urma rezultatelor anunţate astăzi, Hexi Pharma îşi cere scuze, public, atât medicilor şi personalului medical cât şi tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformităţi“, mai transmitea un comunicat al firmei.

Patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a murit duminică, după ce autoturismul pe care îl conducea a intrat într-un copac de pe marginea drumului dintre Corbeanca și Buftea.

Procurorii de la Parchetul General anchetează acum nu numai Dosarul dezinfectanților diluați, ci și moartea omului de afaceri.

Autopsia a arătat că Dan Condrea nu a suferit un infract sau accident vascular, ci a murit din cauza impactului.

Rămân ca variante: un accident (provocat de neglijența șoferului sau de o defecțiune tehnică), sinuciderea și crima.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: