5 iunie, 2020

Economia SUA a oferit pe neașteptate mai multe locuri de muncă decît estimau analiștii, în luna mai, iar rata şomajului a scăzut la 13,3% de la 14,7% în aprilie, deși temerile urcau estimările spre 20%.

Statistica anunțată de Departamentul Muncii al guvernului SUA este considerată cea mai clară dovadă că, probabil, a luat sfârșit prăbușirea economică provocată de pandemia COVID-19, potrivit Reuters.

Luna trecută au fost create 2,509 milioane de noi locuri de muncă în afara agriculturii, după ce în aprilie economia americană a pierdut 20,5 milioane de locuri de muncă, un nivel record după Al doilea război mondial. Angajări s-au făcut în special în sectorul ospitalităţii, în construcţii şi în educaţie.


Cifrele oficiale diferă semnificativ de estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe o creştere a ratei şomajului până la 19,8% în mai şi pe eliminarea a opt milioane de locuri de muncă.

Piaţa forţei de muncă s-a îmbunătăţit considerabil în a doua jumătate a lunii mai, după relaxarea măsurilor adoptate pentru ţinerea sub control a răspândirii pandemiei. Încrederea consumatorilor, industria şi serviciile se stabilizează, deşi la nivel redus, indicând că a trecut perioada cea mai dificilă.

Perspectivele sunt încă sumbre

Economia pare să fi ieșit din prăpastia pandemiei, dar va fi în continuare foarte dificil pentru milioanele de șomeri să-și găsească un loc de muncă. Au fost necesari ani pentru ca oferta de locuri de muncă să acopere cererea șomerilor de la ulti ma recesiune. Vor fi necesari alți ani din nou, și de astă dată – spun analiștii citați de Reuters.

În ciuda îmbunătățirii statistice din mai, locurile numărul locurilor de muncă este încă inferior cu 20 de milioane față de nivelul de dinainte de pandemie.


Totodată, Departamentul Muncii a menționatg că încă există problema unor clasificări eronate ale respondenților, mulți considerându-se „angajați concediați temporar” și nu „șomeri temporar”. O clasificare corectă ar duce rata șomajului la 16%, dar ar schimba și statisticile anterioare.

Bursele exultă

Operatorii la marile burse se grăbiseră deja să includă în cotații eventualele auspicii economice favorabile, declanșate mai ales de decizia Băncii Centralele Europene de crește cu peste 100% valoarea achizițiilor de obligațiuni prin care pompează lichidități.

Principalii indici bursieri americani creșteau cu valori între 2,18% (Nasdaq Composite Index) și 3,56% (Dow Jones Industrial Average), după ce bursele Europene au închis cu creșteri între 2,25% la Londra (indicele FTSE 100) și 3,36% la Franckfurt (DAX) și 3,71% la Paris (CAC 40).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: