sâmbătă

27 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

25 iulie, 2023

Valoarea producției agricole în 2022 a scăzut cu 15,8% comparativ cu anul precedent. În structură, producția vegetală a scăzut cu 23%, producția animală cu 0,5% în timp ce serviciile agricole au crescut cu 29,2%.

Față de 2021, structura valorii producției agricole din 2022 a prezentat mici variații. Ponderea producției vegetale a fost de 65,6% cu 5,6 puncte procentuale în scădere față de anul anterior, producția animală de 31,8% cu 4,8 puncte procentuale în creștere față de anul anterior. Serviciile agricole au avut o pondere de 2,5%.

Totuși, comparativ cu recolta mult mai mică, ceva mai mult de jumătate față de ceea ce s-a recoltat în 2021, valoare producției agricole a scăzut mult mai puțin, din cauza creșterii explozive a prețurilor. La seceta care a afectat în 2022 Europa, inclusiv România, s-a adăugat declanșarea războiului din Ucraina care a provocat în primă fază scumpirea fără prcedent a alimentelor.


Structura valorii producției vegetale în anul 2022, pe principalele grupe de culturi, prezintă următoarele     diferențe față de anul precedent:

  • creșteri ale ponderilor valorii producției au fost înregistrate la: plante uleioase (+1,7 puncte procentuale), cartofi (+1,3 puncte procentuale ) și la cereale (+0,3 puncte procentuale);
  • scăderi ale ponderilor valorii producției au fost înregistrate la: legume și pepeni (- 2,3 puncte procentuale), plante de nutreț (-0,5 puncte procentuale), fructe și struguri (-0,4 puncte procentuale) și la alte grupe de produse (-0,1 puncte procentuale).  

Structura valorii producției animale în anul 2022, pe principalele specii și grupe de produse prezintă următoarele diferențe față de anul precedent:

  • creșteri ale ponderilor valorii producției au fost înregistrate la: păsări (+1,8 puncte procentuale), produse obținute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică (+0,7 puncte procentuale), iar la ovine și caprine (+0,5 puncte procentuale);  
  • scăderi ale ponderilor valorii producției au fost înregistrate la: porcine (-2,6 puncte procentuale) și la  alte grupe de produse (-0,4 puncte procentuale).       

  Structura valorii producției animale pe principalele specii și grupe de produse

Anul agricol 2022 a fost marcat de o secetă puternică, producția de cereale fiind cu aproximativ 50% mai mică decât în 2021, un an în care a înregistrat cea mai mare recoltă din istoria României. Astfel, producţia totală de cereale boabe pentru consum şi să­mânţă a fost de 19,18 mi­lioane de tone în anul agricol 2022.

Producția de cereale a scăzut în principal din cauza scăderii cu 44,7% a producției de porumb boabe care are o pondere de 43,5% în producția de cereale.


Producția de leguminoase pentru boabe a scăzut față de anul precedent cu 29,9%, ca urmare a scăderii în principal a randamentului la hectar.

La oleginoase producția a scăzut cu 22,4%, iar suprafața cultivată cu 1,6%. Scăderi ale producției s-au înregistrat la soia boabe (-30,5%), floarea soarelui (-26,9%) și rapiță (-11,1%).

Suprafața cultivată cu cartofi a scăzut cu 10,7%, iar producția cu 15,1%.

Producția de legume a scăzut cu 34,4%, ca urmare a scăderii suprafeței cultivate, dar și a randamentelor la hectar.

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: