13 iulie, 2021

România a consemnat în luna mai 2021 o scădere de 6% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, acest rezultat a fost influențat favorabil de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare, valoarea ajustată pentru comparabilitate corectă a tendinței de evoluție fiind de -8,5%.

Strict prin efect de bază, dat de scăderea activității economice la începutul pandemiei, evoluția față de aceeași lună a anului precedent apare ca  pozitivă (+28,9%). Conform acelorași date comunicate de INS, pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate s-a consemnat un avans de 30,3%.


Cumulat pe primele cinci luni ale anului, s-a înregistrat o creștere de 16,9%, susținută de industria prelucrătoare (+19,2%). Sectorul energetic a consemnat o majorare de doar 12,1%, în timp ce industria extractivă a rămas în teritoriul negativ (-3,8%). Pe toată această structură, efectul de bază a jucat un rol decisiv, creșterile curente fiind cu atât mai pronunțat cu cât a fost mai pregnant impactul măsurilor luate inițial pentru stoparea Covid19.

Este și motivul pentru care datele disponibile referitoare la evoluția productivității muncii în industrie arată foarte bine, fără ca valorile în cauză să semnifice o creștere reală fulminantă a rezultatelor din procesele industriale. Ca reper, ar fi mai utilă raportarea la acel +1,9% din februarie , ultima lună de dinaintea pandemiei începute în 2020.

În structură, datele arată îngrijorător pe seria brută, deoarece industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale a avut un recul de -5,4% față de luna anterioară. Chiar dacă eficientizarea consumurilor a condus la o diminuare încă și mai pronunțată a activității pe segmentul de energie (-9,9%).


Aceste date aparent contradictorii pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună a anilor precedenți, ce are ca reper nivelul mediu consemnat în anul de referință 2015 (valoare 100). Iată cum stăm în prezent, conform datelor INS:

Printre ramurile industriale care au mers mai bine în primele cinci luni ale anului, se numără fabricarea autoturismelor (+40,8%), producția de mobilă (+35,1%), fabricarea echipamentelor electrice (+33,7%) și fabricarea de mașini, utilaje și echipamente (+28,0%). La polul opus al rezultatelor din industrie, s-au situat produsele de tutun (-10,4%), produsele farmaceutice (-9,7% !, destul de bizar în pandemie) și îmbrăcămintea (-7,9%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: