joi

28 martie, 2024

6 decembrie, 2011

Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel vor  modifcarea tratatului european până în martie 2012, fie că aceasta va fi aprobată de toate cele 27 de state membre UE, fie de numai cele 17 ţări din zona euro, şi susţin activarea automată a sancţiunilor pentru ţările care nu respectă regulile privind deficitul bugetar, opunându-se categoric emiterii de euroobligaţiuni.

„Suntem deschişi pentru modificarea tratatelor pentru 27 (de membri UE), dar şi numai pentru cei 17 membri ai zonei euro, dacă este necesar”, a spus Merkel.

„Acordul franco-german este cel mai complet” şi va fi transmis miercuri preşedintelui UE, Herman Van Rompuy, a declarat luni preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, după un prânz de lucru cu cancelarul german, Angela Merkel.

Sarkozy acceptă sancţionarea automată a ţărilor care încalcă regulile privind bugetul


Franţa şi Germania cer şi „sancţiuni automate” împotriva ţărilor membre UE ale căror deficite depăşesc 3 la sută din PIB. „Vrem sancţiuni automate în caz de nerespectare a regulii privind deficitul de 3 la sută din PIB (…) Vrem o regulă de aur, consolidată şi armonizată la nivel european, astfel încât bugetele celor 17 (membri ai zonei euro) să aibă prevederi constituţionale care să asigure revenirea bugetelor naţionale la echilibru”, a spus Sarkozy.

Cei doi lideri mai propun şi reuniuni lunare, pe durata crizei, ale şefilor de stat şi de guvern din ţările zonei euro.

Sarkozy a apreciat că euroobligaţiunile „nu sunt, în nici un caz, o soluţie pentru criză”, iar Franţa şi Germania sunt de acord asupra acestui punct. „Cum să-i faci pe ceilalţi să facă eforturile pe care le facem noi înşine dacă mutualizăm datoriile de acum? Nu are nici un sens”, a spus el.

„Vrem să fim siguri că dezechilibrele care au dus la actuala situaţie din zona euro nu se vor mai putea întâmpla vreodată”, a spus Sarkozy, afirmând că este necesar un nou tratat, „pentru a transmite clar popoarelor Europei, membrilor Europei şi membrilor zonei euro că lucrurile nu mai pot continua aşa”.

Merkel: Situaţia este dificilă şi impune recâştigarea încrederii


Merkel a apreciat că „este foarte important să colaborăm cât mai îndeaproape posibil”, deoarece situaţia este dificilă şi impune recâştigarea încrederii. „De aceea, la summit trebuie să recâştigăm o parte din această încredere în cuvântul nostru. Vrem schimbări structurale, care să meargă dincolo de acorduri. Avem nevoie de frâne pentru datorii constrângătoare, care să poată fi verificate de Curtea Europeană de Justiţie, pentru ca Pactul pentru stabilitate să reziste”, a spus ea.

Întâlnirea de luni a celor doi lideri europeni a marcat startul unei săptămâni de negocieri intense, înaintea summitului UE din 8 – 9 decembrie, care ar putea adopta o decizie fermă privind opţiunile de rezolvare a crizei datoriilor.  „Săptămâna aceasta, sunt în joc viitorul stabil al euro, refacerea economică a Europei şi revenirea economică”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, afirmând că, pentru aceasta, este nevoie de „un pachet de măsuri convingător la summitul Consiliului European”.

(Citeşte mai mult pe cronicaeuropeana.ro)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: