24 iunie, 2018

Soluțiile de susţinere a familiilor care au probleme cu facturile la utilităţi pot fi replicate în comunităţile locale din România,  după modelul celor care au avut deja rezultate în Europa.

Liderii unor inițiative neguvernamentale de succes din Belgia, Germania, Spania și Marea Britanie au prezentat, la București, soluții inovatoare de combatere a sărăciei energetice, la chemarea Ashoka România, membră a celei mai mari rețele globale de antreprenori sociali.

Proiectele au folosit diferite metode de abordare a gospodăriilor țintă, a autorităților și companiilor energetice:

  • Proiectul Papillon de susținere a bugetelor familiilor îndatorate care au dificultăţi la plata facturilor constă în împrumutul / leasingul de electrocasnice cu mare eficienţă energetică, cu costuri simbolice.

Proiectul aplicat într-o provincie flamandă din Belgia a atras un mare producător european, care a acceptat să pună la dispoziţie echipamentele. Ministerul flamand al Energiei a suportat 25% din chiria modică de cel mult 8 euro.

(Descărcaţi AICI prezentarea Proiectului Papillon)

  • Programul de reducere a întreruperilor de furnizare a electricităţii din landul german Nordrhein-Westfalen a mobilizat furnizorii, instituţiile de secutitate socială şi organizaţiile neguvernamentale.

Amânarea scadențelor și consilierea a 5.300 de familii cu probleme, pentru economisirea energiei, au dus la revocarea deciziilor de tăiere a curentului la 62% în 3 ani.

(Descărcați AICI prezentarea Programului Nordrhein-Westfalen)

  • Programul „Nici o casă fără energie” al organizației ECODES din Spania a diagnosticat problemele a aproape 900 de familii vulnerabile din Spania și le-a învățat să înțeleagă secretele reducerii facturilor și ale eficienței energetice.

Recomandările privind trecerea la contractele de furnizare adecvate, deciziile de microegiciență energetică și control al obiceiurilor de consum păguboae au dus la economii medii lunare de peste 150 de euro, sau de 30% din energia consumată anterior.

(Descărcați AICI prezentarea programului No Home Without Energy)

  • În fine, 1.500 de persoane, organizații și firme din Plymouth (Marea Britanie) s-au asociat în Plymouth Energy Community, pentru a schimba modul de a cumpăra, folosi și chiar produce energie.

Inițiativa Plymouth Energy Community a evoluat într-o întreprindere socială care a reușit să atragă resurse pentru panourile solare care au ușurat povara facturilor.


Evenimentul organizat de Ashoka România a fost menit să inspire inovatorii sociali români să colaboreze și să creeze coaliții care să acționeze pentru a facilita tranziția de la probleme la soluții.

„Avem nevoie să trecem de la discursul de tip „nimic nu se poate face în țara asta” la „iată ce putem face”. Avem un legi care pot fi aplicate, dar mai este nevoie și de dialog”, a declarat Corina Murafa, directorul Ashoka România, pentru cursdeguvernare.ro.

Evenimentul a demonstrat că furnizorii de energie din România sunt gata să răspundă la inițiativele care le-ar putea reduce pierderile și dificultățile de încasare a facturilor.

Aproape 20% din cetățeni din România trăiesc în sărăcie energetică,  în timp ce aproximativ 460.000 de gospodării nu au acces formal la energie.

Estimările privind Europa spun că între 50 și 125 de milioane de oameni se luptă zilnic pentru a-și asigura confortul termic și alimentarea cu energie electrică a locuinței la un preț accesibil.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: