joi

18 aprilie, 2024

9 martie, 2012

„Ar fi posibilă. Salariile trebuie aduse la nivelul dinainte de reducerea cu 25%, ceea ce nu înseamnă însă că salariaţii sau cei care sunt angajaţi în activităţile finanţate din bugetul României vor avea aceeaşi putere de cumpărare. Să nu uităm că între timp a avut loc în România o inflaţie cumulată de peste 15%-16%, în cei trei ani de zile. Deci, practic, noi spunem aşa astăzi: da, revenim cu salariile la nivelul dinainte de tăiere, pensiile sunt îngheţate, dar puterea de cumpărare a acestor venituri şi într-un caz şi-n altul e scăzută cu peste 15%-16%, cât este efectul cumulat al inflaţiei timp de trei ani de zile” – a declarat europarlamentarul PDL Theodor Stolojan vineri dimineaţa la o emisiunea a RFI.

Argumentele europarlamentarului pleacă de la conjunctura diferită din momentul în care s-a decis tăierea cu 25% a salariilor:

Creşterea salariilor şi reducerea CAS „pot fi făcute dacă Guvernul îşi îndeplineşte programul avut în vedere în momentul în care a făcut reducerea cu 25% a salariilor din tot ce înseamnă sector finanţat sau activităţi finanţate din bugetul statului. Vă reamintesc că atunci când s-a făcut reducerea cu 25%, s-a spus aşa: facem această reducere cu 25% absolut în toate sectoarele finanţate din buget, pentru că nu avem timp acum să facem reforma administraţiei publice, reforma învăţământului, reforma sănătăţii, reforma Poliţiei, reforma în Armată, să eliminăm ceea ce înseamnă personal excesiv angajat până la sfârşitul lui 2008, iar la personalul care rămâne, să revenim cu salariile la nivelul dinainte de tăiere, care însemna că la 1 ianuarie 2011 trebuia făcut acest lucru. Din păcate, însă, reformele acestea în zona sectoarelor finanţate din bugetul statului nu merg atât de uşor, pe cât şi-au imaginat unii la vremea respectivă şi iată, în sectorul sănătăţii, nici astăzi nu este de fapt publicat proiectul legii sănătăţii” – spune Stolojan.

Ministrul Fianţelor: Majorarea veniturilor populaţiei se va încadra în ţinta de deficit de 1,9% din PIB


„”Nu vrem să repetăm ceea ce s-a întâmplat în 2008, când salariile şi prestaţiile sociale au crescut cu 50%” – a declarat ministrul de Finanţe Bogdan Drăgoi vineri, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a spus că guvernul urmăreşte creşterea veniturilor populaţiei, dar că acest lucru se va face rămânând în ţinta de deficit asumată în acest an, de 1,9% din PIB.

„Majorarea salariilor bugetarilor cu 16% din luna iunie ar avea un impact bugetar pentru acest an de 2 miliarde de lei, în timp ce reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar însemna un efort bugetar în ultimele 7 luni de 2,3 miliarde lei”, a mai declarat Bogdan Drăgoi.

Oficialul MFP a precizat că analizează mai multe scenarii, inclusiv combinarea celor două măsuri, însă acestea depind de rezultatele economice ale primului trimestru.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: