fbpx Modifica setari cookieuri

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

Chestiunea

Datoria publică raportată la PIB a avansat în luna iulie cât în întregul T2, pe vârf pandemie. Implicații

Datoria publică măsurată oficial de Ministerul Finanțelor pe metodologia europeană a avansat doar în luna iulie 2020 aproape cât în întreg trimestrul doi, când România… Mai mult

15.09.2020

Digital

Crearea ”Bibliotecii Virtuale” – scoasă la licitație: Ce înseamnă platforma digitală cu resurse educaționale și ce presupune crearea ei

Statul român a lansat procedura de achiziție a unei ”Biblioteci Virtuale”, o Platformă digitală cu resurse educaționale deschise – un proiect finanțat din fonduri UE… Mai mult

15.09.2020

Săptămâna de foc a bugetului UE 2014-2020: Proiectul lui van Rompuy intrigă pe toată lumea. România, între negocierile europene şi campania electorală

de Razvan Diaconu 18.11.2012

România se pregăteşte să intre în săptămâna de foc a negocierilor europene pentru bugetul UE 2014-2020 cu poziţii confuze la vârf, pe fondul campaniei electorale.

Marţi, la nivelul Consiliului Uniunii Europene, miniştrii reuniţi la Consiliul Afaceri Generale (CAG) vor încerca să pregătească propuneri coerente, utilizabile joi şi vineri la Consiliul European, unde şefii de state sau de guverne din UE trebuie să ajungă la un acord privind Cadrul Financiar Multianual al Uniunii 2014-2020.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a venit cu o propunere CFM 2014-2020 care a reuşit să nemulţumească atât statele net contributoare cât şi pe cele net beneficiare.

Proiectul belgianului prevede reducerea cheltuielilor cu 74,5 miliarde de euro faţă de varianta avansată de Comisia Europeană.

Cel mai adânc, proiectul lui Van Rompuy taie de la Politica de coeziune – 29,5 miliarde de euro şi de la Politica Agricolă Comună – 25,5 miliarde de euro.

Statele donatoare şi mai ales cele din nordul Europei – între care Marea Britanie, Suedia, Olanda – cer tăieri mai adânci de cheltuieli, de 100-200 de miliarde de euro faţă de propunerea Comisiei.

Londra a lansat semnale neoficiale că îşi va folosi dreptul de veto în Consiliul European, dacă UE nu va merge pe cheltuieli reduse măcar cu 20 de miliarde de euro faţă de proiectul lui lui Van Rompuy, ceea ce înseamnă tăieri de aproape 100 de miliarde de euro faţă de propunerea Comisiei.

De partea cealaltă, statele net beneficiare de fonduri europene critică şi ele proiectul lui Van Rompuy, dar, bineînţeles, pentru tăierile pe care le consideră prea drastice.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a subliniat că propunerile lui Van Rompuy sunt inacceptabile pentru Spania.

”Primul document prezentat de Comisia Europeană ni s-a părut un bun punct de plecare. Al doilea document, prezentat de domnul Van Rompuy, ni se pare pur şi simplu inacceptabil. Sper că vom putea ajunge la un acord, întrucât nu putem fi de acord cu reducerea fondului pentru Politica Agricolă Comună sau a fondurilor de coeziune”, a spus Rajoy, la Summitul Ibero-american de la Cadiz, sâmbătă.

Statele beneficiare au, însă, şi un aliat puternic din rândul donatorilor – Franţa. Guvernul socialist de la Paris s-a arătat cel mai deranjat de tăierea de fonduri de la Politica Agricolă Comună.

”Nu acceptăm propunerea de diminuare cu 25 de miliarde de euro a PAC. Mijloacele bugetare trebuie să fie alocate în mod echilibrat marilor politici ale Uniunii Europene”, a spus ministrul delegat pentru afaceri europene, Bernard Cazeneuve.

Prins la mijloc în procesul de negociere, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, continuă să-şi susţină proiectul de buget multianual, care ar mulţumi statele net beneficiare de fonduri europene, dar care ar atrage furia donatorilor, şi aşa nemulţumiţi de proiectul lui Van Rompuy, de reducere cu 74,5 miliarde de euro a cheltuielilor

Barroso atrage, însă, atenţia asupra unei mize şi mai mari decât un buget sau altul: consensul şi semnalele sale la Consiliul European.

”Comisia continuă să considere că propunerea sa este cea mai bună pentru creşterea în Europa. Dacă nu se va ajunge la un acord, va fi rău pentru Europa, iar mesajul trimis va fi că ţările europene nu sunt în stare să adopte un buget pentru următorii ani”, a comentat portughezul, la Summitul Ibero-american de la Cadiz.

România în negocierea bugetului multianual al UE

Liderii români par să împărtăşească aceeaşi poziţie, în linii mari, privind cadrul Financiar Multianual 2014-2020 – România are nevoie să primească cel puţin aceeaşi alocare de fonduri europene ca în exerciţiul 2007-2013 şi susţine, prin urmare, proiectul Comisiei Europene, nu pe cel al preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Însă pe fondul campaniei electorale din România, între preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul Victor Ponta au apărut divergenţe privind mijloacele pe care România le va folosi pentru a-şi afirma poziţia la Consiliul European din 22 şi 23 noiembrie.

Premierul Ponta a ameninţat public că România îşi va folosi dreptul de veto în Consiliul European, împotriva variantei Van Rompuy de buget.

”Din punctul de vedere al României, al Guvernului României, propunerea recent prezentată de către preşedintele Van Rompuy, care presupune scăderi atât la politica agricolă comună, cât şi la politica de coeziune şi introducerea unor criterii noi, evident defavorabile României, este o propunere inacceptabilă şi am prezentat preşedintelui României poziţia guvernului, de a manifesta în cadrul Consiliului şi în toate negocierile, această opoziţie fermă şi nenegociabilă a României, invocând inclusiv folosirea dreptului de veto al României în cazul în care propunerea prezentată de către preşedintele Van Rompuy ar constitui finalul negocierilor”, a afirmat Ponta joia trecută.

În replică, preşedintele Băsescu l-a ironizat pe premier, calificând drept ridicolă ameninţarea cu vetoul pe care România l–ar ridica în faţa statelor net contributoare.

De la anunţul de ieri, toate statele contributoare, şefii lor de stat s-au băgat sub birouri, sunt într-o alertă că România pune veto. Cred că sesizaţi ironia. Nu poţi să mergi în halul acesta la Bruxelles.

Şi eu sunt pregătit să utilizez dreptul de veto, dacă se încalcă Tratatul. De opt ani, nu am văzut niciun stat depunând, făcând un veto în Consiliul European, atunci când nu s-a încălcat Tratatul. Nu am văzut. În rest, misiunea liderilor europeni este să stea acolo până găsesc soluţii”, a replicat Băsescu.

În schimb, Victor Ponta a sublniat ulterior că propunerea lui Van Rompuy înseamnă tăieri de 8 miliarde de euro numai pentru România şi a insistat ca Băsescu să folosească vetoul la Consiliul European.

”Propunerea preşedintelui Van Rompuy, ultima propunere, cea faţă de care eu sunt absolut decis că România trebuie să spună categoric “nu”, presupune alocarea pe fonduri de coeziune pentru România cu o scădere de 5 miliarde de euro faţă de propunerea Comisiei Europene şi pe politica agricolă de 3 miliarde, împreună 8 miliarde.

Tăind repede zerourile, înseamnă 400 de euro pentru fiecare dintre cele 20 milioane de cetăţeni. 400 de euro mai puţin pentru fiecare dintre dumneavoastră din fonduri europene, ca să înţelegeţi pentru ce votează domnul Băsescu”, a spus Ponta, sâmbătă, la Bistriţa.

Până în acest punct, discuţia pare să meargă doar în retorica specifică a campaniei electorale româneşti, Băsescu fiind pus de Ponta în situaţia de a alege între a accepta tăierea de fonduri europene pentru România şi a-şi supăra aliaţii europeni din statele net contributoare, ca Angela Markel, cancelarul Germaniei.

Pe de altă parte, utilizând dreptul de veto, cum cere premierul, Băsescu ar risca să bage România în ofsaid: având în vedere că deciziile la Consiliul European se iau în unanimitate, statele net beneficiare pot să lase Bucureştiul să se opună în locul lor tăierilor de fonduri, fără ca ele să-şi pericliteze relaţiile directe cu statele donatoare.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.11.2012

Lăsați un comentariu


Stiri

Soțului șefei DIICOT, condamnat la 3 ani ani de închisoare cu suspendare – sentința nu este definitivă

Vladimir Ionescu

Fostul polițist Dan Hosu, soțul Giorgianei Hosu, procuror șef DIICOT, a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare cu suspendare. Hotărârea Tribunalului București nu… Mai mult

Stiri

Grupul Vișegrad respinge și noua formă a Pactului pe migrație

Iulian Soare

Cele 4 state europene care formează Grupul Vișegrad – Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia- resping și noul plan de gestionare a migrației prezentat miercuri de… Mai mult

Stiri

Leul, la cota 4,8722 față de euro – cauzele deprecierii și perspective oferite de experții financiari

Adrian N Ionescu

Cursul leului a depășit două zile la rând două praguri psihologice, trecând joi de 4,87 de lei / euro (până la 4,8722), după ce, miercuri,… Mai mult

Europa

Raport / UE în pandemie – guvernele au restricționat disproporționat drepturile cetățenilor europeni

Iulian Soare

Mai mult de jumătate din statele UE nu au reușit să protejeze în timpul pandemiei dreptul la adunări pașnice, conform unui raport al Uniunii Libertăților… Mai mult

Stiri

Guvernul transformă Portul Midia în zonă liberă. Cei mai importanți beneficiari

Adrian N Ionescu

Ministerul Transporturilor a pregătit proiectul de OUG prin care se va schimba Legea nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere astfel încât să poată emite o… Mai mult

Stiri

Alocațiile copiilor se dublează – CCR a respins sesizarea Guvernului

Vladimir Ionescu

Curtea Constituțională a respins joi, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată, sesizarea guvernului împotriva legii privind dublarea alocațiilor elevilor, conform unor surse citate de Mediafax.… Mai mult

Stiri

Noi modele Ford și Renault: Puma ST a fost prezentat publicului. Dacia ratează producerea SUV Arkana

Raluca Florescu

Renault și Ford, cei doi mari producători auto locali, au oferit ultimele detalii privind cele mai noi modele pe care le vor lansa. Ford a… Mai mult