sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 iunie, 2017

Grupul Electrica, care deține trei din cele opt distribuții regionale de electricitate din România, a primit vineri o cerere de chemare în judecată formulată de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), anunță News.ro.

Pretențiile solicitate de SAPE se ridică la aproximativ 800 milioane euro și reprezintă prejudicii cauzate ”prin neurmărirea în trecut de către Electrica a îndeplinirii obligațiilor post-privatizare”.

”În data de 8 iunie, Electrica a primit o cerere de chemare în judecată formulată de SAPE în contradictoriu cu Electrica, cu foști administratori și directori ai societății, cu Ministerul Economiei și cu Ministerul Energiei”, arată un comunicat transmis vineri seara de companie Bursei de Valori București (BVB).


Potrivit celor susținute de SAPE, pretențiile ar reprezenta ”așa-zise prejudicii cauzate prin neurmărirea în trecut de către Electrica a îndeplinirii obligațiilor post-privatizare asumate de către investitorii care au dobândit acțiuni la societățile privatizate cu privire la care Electrica a acționat în calitate de vânzător, astfel cum aceste obligații rezultau din respectivele contracte de privatizare”, spun oficialii Electrica. Aceste pretenții au făcut obiectul notificării transmise către Electrica în anul 2015 de către SAPE, raportate în 9 septembrie 2015, mai scrie News.ro.

”Electrica va face demersurile necesare în vederea apărării intereselor sale și ale actionarilor săi și va informa în mod constant piața cu privire la evoluția acestui litigiu”, precizează comunicatul.

SAPE a fost înființată în 2014, ca urmare a divizării parțiale a Electrica, înainte de listarea la bursă.

Grupul Electrica a înregistrat în trimestrul I al acestui an o pierdere de 51 milioane lei, comparativ cu un profit net de 142 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Electrica a obținut venituri operaționale de 1,44 miliarde lei, în scădere cu 5% față de aceeași perioadă a anului precedent.


Totodată, compania a distribuit 4,6 TWh de energie electrică, în creștere cu 4%, la 3,68 milioane de utilizatori. Grupul Electrica are 3,68 milioane de clienți și a distribuit aproximativ 17,5 TWh de electricitate în 2016, în creștere cu 2,6% față de 2015.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În urma listării companiei la bursă, în 2014, statul nu mai este acționar majoritar, iar în consiliul de administrație mai deține doar trei din șapte locuri. Totuși, statul, prin Ministerul Energiei, rămâne cel mai mare acționar, cu o deținere de 48,78%.

Electrica are în prezent o valoare de piață de 4,85 miliarde lei (1,07 miliarde euro).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: