marți

16 iulie, 2024

24 februarie, 2022

Uniunea Europeană va bloca accesul Rusiei la tehnologie critică și la alte sectoare strategice ca răspuns la invazia din Moscova a declarat joi președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, citată de Politico.

Von der Leyen a făcut o scurtă apariție publică pentru a anunța noile măsuri, la doar câteva ore după ce Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, trimițând trupe peste graniță din mai multe direcții și bombardând ținte în întreaga țară.

Șefa Comisiei a promis că UE va răspunde în forță.


„Vom viza sectoarele strategice ale economiei ruse prin blocarea accesului la tehnologii și piețe care sunt cheie pentru Rusia”, a spus von der Leyen adăugând că ”vom îngheța activele rusești în Uniunea Europeană și vom opri accesul băncilor ruse pe piețele financiare europene.”

„Aceste sancțiuni”, a adăugat ea, „sunt concepute pentru a afecta interesele Kremlinului și capacitatea sa de a finanța războiul”.

Comisia a prezentat joi dimineață un proiect de pachet de măsuri ambasadorilor din țările UE, potrivit unor surse diplomatice.

Pachetul include controale la exportul tehnologiei – inclusiv tehnologii legate de sectorul petrolului și al transporturilor – și alte sancțiuni asupra băncilor, altor entități și persoane, au spus diplomații.


Cu toate acestea, pachetul nu include eliminarea Rusiei din sistemul internațional de plăți SWIFT, potrivit diplomaților.

Țările baltice au cerut o astfel de măsură, dar Germania și Italia ar fi ezitat.

Pachetul va fi discutat la reuniunea Consiliului European din această seară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: