sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 februarie, 2022

Uniunea Europeană va bloca accesul Rusiei la tehnologie critică și la alte sectoare strategice ca răspuns la invazia din Moscova a declarat joi președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, citată de Politico.

Von der Leyen a făcut o scurtă apariție publică pentru a anunța noile măsuri, la doar câteva ore după ce Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, trimițând trupe peste graniță din mai multe direcții și bombardând ținte în întreaga țară.

Șefa Comisiei a promis că UE va răspunde în forță.


„Vom viza sectoarele strategice ale economiei ruse prin blocarea accesului la tehnologii și piețe care sunt cheie pentru Rusia”, a spus von der Leyen adăugând că ”vom îngheța activele rusești în Uniunea Europeană și vom opri accesul băncilor ruse pe piețele financiare europene.”

„Aceste sancțiuni”, a adăugat ea, „sunt concepute pentru a afecta interesele Kremlinului și capacitatea sa de a finanța războiul”.

Comisia a prezentat joi dimineață un proiect de pachet de măsuri ambasadorilor din țările UE, potrivit unor surse diplomatice.

Pachetul include controale la exportul tehnologiei – inclusiv tehnologii legate de sectorul petrolului și al transporturilor – și alte sancțiuni asupra băncilor, altor entități și persoane, au spus diplomații.


Cu toate acestea, pachetul nu include eliminarea Rusiei din sistemul internațional de plăți SWIFT, potrivit diplomaților.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Țările baltice au cerut o astfel de măsură, dar Germania și Italia ar fi ezitat.

Pachetul va fi discutat la reuniunea Consiliului European din această seară.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: