Un document catalogat drept „confidenţial”, publicat de Reuters chiar în timpul negocierilor dintre liderii eurogrupului, autiorităţile de la Atena şi finanţatorii privaţi seamănă neîncredere în planul menit să salveze Grecia de la iminentul faliment.
Potrivit documentului, care ar fi o analiză a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene, în anul 2020 datoria Greciei ar fi, cu tot acest plan de salvare, tot 160% din PIB (ca şi astăzi) şi nu 120% aşa cum arhitecţii planului susţin. Analiza pune, aşadar, la îndoială efectele aşteptate de la ajutorul de 130 de miliarde acordat Greciei şi şteregerea a 53% din datorie de către creditorii privaţi.
Un alt punct asupra căruia documentul atrage atenţia este scenariul potrivit căruia privatizările pe care statul elen s-a angajat să le facă nu vor aduce 45 de miliarde de euro – cât se estima, iniţial, în mod optimist, ci doar 10 miliarde.
Încrederea în planul UE a durat mai puţin de o zi. Anunţul acordului asupra planului de salvare, făcut marţi dimineaţă de eurogrup a creat entuziasm în pieţe, euro începuse un curs ascendent iar bursele asiatice deschiseseră pe verde. Lucrurile s-au schimbat însă pe parcursul zilei, când s-a configurat tot mai mult ideea că planul de salvare este departe de-a fi suficient.
Cotaţia petrolului a început să scadă miercuri dimineaţă pe bursele asiatice, pe fondul îndoielilor că Grecia va putea pune în aplicare un plan de austeritate atât de dur, iar planul UE de salvare ar putea fi ineficient.
Bursele au închis marţi pe roşu, iar euro a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele două săptămâni.
2 răspunsuri
Salvarea a tinut o zi. Era de asteptat.
Grecia nu reuşeşte să facă diferenţa între salvare şi ajutor. Salvarea vine numai din interior