sâmbătă

30 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 decembrie, 2020

Premierul Florin Cîțu a declarat luni, la întâlnirea cu partenerii sociali – sindicate și patronate -, că intenționează o creștere cu 3% a salariului minim garantat din 2021, până la un net de 1.386 de lei. Brutul ar urca de 2.230, la 2.300 de lei.

„Trebuie să luăm o decizie azi. Suntem într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic. Sunt sectoare în economie cu probleme de revenire. Avem mulți pe salariul minim exact în acele sectoare. Suportabil ar fi o creștere cu 3%. Inflația este de 1,8%, așa că mergem pe 2.300 lei”, a spus Florin Cîțu la ședință.

Executivul anunță că Hotărârea va fi adoptată în ședința Guvernului din 30 decembrie 2020.


„Totodată, prim-ministrul, ministrul Muncii și reprezentanții partenerilor sociali au agreat încheierea, în prima jumătate a anului viitor, a unui Acord tripartit prin care să fie stabilit un mecanism de creștere a salariului minim brut pe economie pentru următorii patru ani, astfel încât să fie asigurată stabilitatea și predictibilitatea evoluției acestui indicator salarial”, mai arată Guvernul.

În cadrul discuțiilor desfășurate până acum în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, majoritatea patronatelor a cerut o înghețare a salariului minim la valoarea actuală, de 2.230 lei, întrucât datele pe care se bazează negocierile sunt incerte, în contextul pandemiei de coronavirus.

Moratoriul ar însemna însă o scădere a puterii de cumpărare, întrucât nu s-ar acoperi inflația.

Sindicatele sunt nemulțumite și solicită aplicarea mecanismul de calcul utilizat anul trecut, care ar impune o creștere a salariului brut până la 2.400 de lei.


Dacă s-ar lua în considerare și noua prevedere legală privind utilizarea coșului minim de consum ca indicator de bază în stabilirea salariului minim, inclusă în propunerile sindicatelor, suma ar crește peste 2.400 de lei.

De majorarea salariului minim pe economie vor beneficia peste 20% din anagajați, majoritatea din economia reală – 1,38 milioane lucrători.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: