Contractul de finanţare a proiectului Spitalului Regional Cluj-Napoca, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, a fost semnat, joi, de ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan.
Valoarea investiţiei depăşeşte 500 de milioane de euro, spitalul va avea 849 de paturi şi va fi construit în localitatea Floreşti, de la intrarea în municipiul Cluj.
Spitalul Regional Cluj este cea mai mare investiţie realizată cu fonduri europene care se realizează în regiunea Ardealului, care se va realiza pe parcursul a 107 luni și constă într-un complex de construcţii cu 7 etaje (inclusiv subsolul, parterul şi 5 etaje superioare).
Obiectivul va beneficia de un heliport şi de o parcare subterană independentă (cu două etaje), care adaugă un subsol suplimentar la întreaga construcţie. Suprafaţa totală construită a spitalului va fi de aproximativ 151,891 m2, iar amprenta clădirii este de 27.340 m2.
Stadiul celorlalte proiecte: de 7 ani încă proiecte
Semnarea contractului pentru demararea construcției Spitalului Regional de Urgență Cluj a avut loc după ce proiectul Spitalulului Regional Iași a fost aprobat, fără corecții, luna trecută, la Bruxelles.
„În perioada imediat următoare, vom semna contractul de finanțare și pentru Spitalul Regional din Craiova”, a precizat ministrul Ion Ștefan, citat de Euractiv.
Guvernul României a anunțat pentru prima dată în 2014 că va solicitat bani europeni pentru trei spitale regionale, obiectiv prevăzut în programe succesive de guvernare.
Guvernele PSD au tergiversat depunerea de proiecte pentru finanțare europeană, apoi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a propus, în 2018, ca aceste proiecte, ajunse la numărul de 8, să fie realizate cu bani proprii, în sistem de parteneriat public-privat (PPP), care nu mai sunt supuse controlului Comisiei Europene.
Abia în 2019 a fost semnat cu Banca Europeană de Investiții (BEI) de servicii de asistență tehnică pentru implementarea proiectelor spitalelor regionale.