vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 ianuarie, 2012

Construcţia gazoductului rusesc South Stream ar putea începe în luna decembrie a acestui an şi nu în 2013, aşa cum era planificat anterior, a anunţat grupul rus Gazprom, care dezvoltă proiectul, potrivit Mediafax.

Gazoductul inițiat de Rusia, care concurează proiectul Nabucco susţinut de Uniunea Europeană, este conceput să asigure livrări de gaze ruseşti către Europa ocolind Ucraina.

Anunţul grupului rus are loc în contextul negocierilor cu Ucraina privind preţul gazelor şi controlul asupra sistemului de gazoducte al fostului stat sovietic.


South Stream ar trebui să exporte anual 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale către sudul Europei începând din 2015.

„Vom putea începe construcţia gazoductului cel mai devreme în decembrie 2012 şi nu în 2013, cum era planificat anterior”, potrivit Gazprom. Noul calendar al construcţiilor va fi prezentat consiliului director al consorţiului South Stream Transport AG în februarie.

Gazprom nu a precizat dacă 2015 rămâne în continuare anul stabilit pentru începerea livrărilor de gaze naturale.

Grupul rus deţine 50% din proiectul South Stream, estimat să coste peste 15 miliarde de euro. Eni (Italia) are o participaţie de 20%, iar EDF (Franţa) şi Wintershall (Germania) câte 15% fiecare.


Analiştii consideră că South Stream este un proiect prea scump, iar Gazprom ar face mai bine să ajungă la un acord cu Ucraina asupra exporturilor de gaze.

În noiembrie, Rusia a început livările directe de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream, pe sub Marea Baltică. Prima fază a proiectului are o capacitate de 27,5 miliarde de metri cubi pe an, circa o cincime din exporturile anuale de gaze ale Rusiei către Uniunea Europeană.

Gazoductul Nabucco este proiectat să transporte gaze naturale pe o distanţă de peste 3.900 de kilometri, din Turcia în Austria, pe traseul Bulgaria – România – Ungaria. La proiect participă RWE (Germania), Transgaz (România), OMV (Austria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) şi MOL (Ungaria)

Lucrările de construcţie a conductei Nabucco, care va avea o capacitate de 31 miliarde de metri cubi pe an, sunt planificate să aibă loc în perioada 2013-2017.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: