sâmbătă

27 aprilie, 2024

11 martie, 2021

Rușii construiesc în provincia Mersin prima centrală nucleară a Turciei. Ceremonia de inaugurare a celei de-a treia faze a proiectului s-a desfășurat miercuri și a fost urmărită online de președinții Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan. Cei doi au salutat „prietenia” dintre popoarele lor. Abia reconciliată cu Moscova după interese contrare pe care cele două țări le au în Siria și Libia, Ankara a anunțat că este ferm hotărâtă să-şi aprofundeze relaţiile cu Moscova şi în alte domenii, inclusiv în ceea ce priveşte cooperarea pentru securitate în regiune.

„Vedem acest proiect-gigant drept un simbol al cooperării turco-ruse”, a declarat Erdogan în videoconferinţă, numindu-l pe Vladimir Putin „dragul meu prieten”. scrie dpa, preluată de Agerpres.

Abia reconciliată cu Moscova după interese contrare pe care cele două țări le au în Siria și Libia, Ankara a anunțat că este ferm hotărâtă să-şi aprofundeze relaţiile cu Moscova şi în alte domenii, inclusiv în ceea ce priveşte cooperarea pentru securitate în regiune.


Lucrările la proiectul în valoare de 20 de miliarde de dolari au început în 2018, iar compania rusă Rosatom deţine 99,2% din proiect și pregătește inginerii turci pentru a opera în viitor centrala, care va fi prima facilitate de acest gen din Turcia.

Centrala nucleară va avea patru unități și prima dintre acestea urmează să devină operaţională în 2023, când se împlinesc 100 de ani de la fondarea republicii turce, a menţionat Erdogan. Acest proiect „strategic” va asigura în final 10% din electricitatea Turciei, a adăugat el..

Vladimir Putin a salutat la rândul său proiectul centralei drept un „simbol al prieteniei” şi a subliniat că aceasta va „contribui la securitatea energetică a Turciei”.

Recep Tayyip Erdogan a mai afirmat miercuri că în cursul acestui an va începe construirea celei de-a patra unităţi a centralei de la Akkuyu şi a menţionat că Ankara este ferm hotărâtă să-şi aprofundeze relaţiile cu Moscova şi în alte domenii, inclusiv în ce priveşte cooperarea pentru securitate în regiune.


Turcia şi Rusia au ajuns la un compromis fragil în Siria şi Libia, deşi susţin tabere opuse, şi monitorizează împreună armistiţiul din Nagorno-Karabah, aminteşte dpa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: