7 septembrie, 2015

assad putinRusia și Siria declară că nu s-a modificat nimic în colaborarea dintre cele două state, concretizată prin trimiterea la Damasc doar a unor experți și consultanți, dar SUA susține că a observat, în ultima săptămână, câteva mișcări îngrijorătoare ce ar putea indica o pregătire a unei desfășurări de armament greu.

Simultan, odată cu criza migranților, în Europa prinde teren ideea implicării UE în raidurile coaliției conduse de americani pentru bombardarea regimului Bashar al-Assad și a grupării teroriste Stat Islamic, aceasta fiind singura soluție de stopare a exodului civililor care fug de cele două primejdii.

Luni, președintele François Hollande a aprobat eventualele lovituri aeriene împotriva ISIS, iar marți încep zborurile de recunoaștere ale aviației franceze.


Experți militari ruși care au sosit în Siria cu o săptămână au inspectat bazele aeriene unde se extind pistele, în special la bazele din nordul țării, scrie un ziar libanez citat de Reuters.

Secretarul de stat John Kerry i-a comunicat sâmbătă omologului său rus îngrijorarea profundă a SUA în legătură cu informațiile potrivit cărora Moscova s-ar pregăti de o desfășurare militară de proporții în Siria în scopul susținerii președintelui Bashar a-Assad, scrie Reuters.

Rusia este un aliat strategic pentru Assad în timpul războiului în care au murit deja un sfert de milion de locuitori, iar Siria a fost transformată într-un mozaic de zone controlate de grupuri armate rivale, inclusiv de către ISIS și regimul de la Damasc.

SUA monitorizează mișcările Rusiei în Siria

Potrivit publicației As-Safir, citată de Reuters, nu s-a decis nimic în legătură cu armamentul pe care l-ar putea primi Damascul, deși sirienii au cerut Moscovei peste 20 de elicoptere de atac Mi-28.


elicoptere mi 28

Guvernul sirian, a cărui alianță cu Moscova datează încă din Războiul Rece, a pierdut, în favoarea Statului islamic, controlul celei mai mari părți din nordul țării, mai scrie Reuters.

Un oficial sirian care a refuzat să ofere detalii, a recunoscut că relația dintre Moscova și Damasc a cunoscut o schimbare semnificativă în ultimele săptămâni, rușii lăsând impresia că sunt mult mai hotărâți să rezolve problema grupărilor siriene.

Un înalt oficial american a declarat sâmbătă, pentru Reuters, că s-au detectat „măsuri pregătitoare ingrijoratoare”, printre care transportul unor unități de locuințe prefabricate pentru sute de oameni, pe un aeroport sirian.

militari rusi in siriaToate acestea ar semnala că Rusia pregatește desfășurarea de armament greu.

„Cunoaștem informațiile potrivit cărora Rusia ar putea transfera personal militar și avioane în Siria, și monitorizăm aceste informaţii îndeaproape”, a declarat săptămâna trecută Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Casei Albe, adăugând: indiferent că e vorba despre militari, avioane, armament sau fonduri, orice ajutor acordat lui Assad este contraproductiv și destabilizator.

Teama americanilor este că Rusia, al cărei ajutor împotriva jihadiștilor ar fi altfel binevenit, s-ar putea folosi de pretextul loviturilor militare împotriva ISIS pentru a ataca forțele rebele, opozanții lui Assad, și chiar grupurile non-islamiste, în timp ce SUA și aliații săi din zonă, printre care Arabia Saudită și Turcia, doresc și înlăturarea actualului regim de la Damasc.

Aviația franceză se pregătește de bombarea ISIS, Londra vorbește despre „regimul diabolic” al lui Assad

O poziție similară celei americane par să împărtășească tot mai mulți lideri europeni, speriați de reacția opiniei publice în fața valului de refugiați sirieni.

Ministrul de finanțe George Osborne a vorbit sâmbătă despre necesitatea intervenției în Siria, pentru a rezolva problema la sursa ei, iar această sursă, a spus el, este reprezentată de “regimul diabolic al lui Assad” și de gruparea teroristă Stat Islamic.

Luni, 7 septembrie, președintele François Hollande și-a început conferința de presă anunțând că a ordonat ca, “începând de mâine, aviaţia militară franceză să fac zboruri de recunoaştere deasupra Siriei pentru a efectua apoi eventuale bombardamente contra poziţiilor organizaţiei statul islamic”.

Franţa exclude însă trimiterea de trupe la sol, pentru că ar fi inconsecvent și irealist, și, a mai precizat François Hollande, nu întrevede nici ea o soluţie dacă Bashar al-Assad nu pleacă de la putere.

Putin încearcă să-și păstreze influența în zonă și garantează că Assad va împărți puterea

assadÎn paralel, Vladimir Putin se străduiește să-și păstreze influența în zonă și să-l mențină la putere pe prietenul său Bashar al-Assad, unul dintre clienții constanți și profitabili ai industriei de armament rusești.

Liderul de la Kremlin a declarat zilele trecute că ar dori să se alăture coaliției împotriva ISIS conduse de americani, însă occidentali sunt sceptici în ceea ce privește intențiile lui Putin, care s-a autopropus să medieze între SUA și Europa, pe de o parte, și Assad, pe de altă parte.

La Forumul Economic Estic, organizat la Vladivostok, Vladimir Putin a declarat că varianta optimă în Siria ar fi „o unificare a forţelor care luptă împotriva terorismului”, concomitent cu schimbări politice.

Al-Assad ar fi acceptat uenle concesii, cum ar fi să organizeze alegeri parlamentare anticipate și să împartă puterea cu reprezentanții „aşa-numitei opoziţii sănătoase”, a declarat Putin.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: