În Rusia începe astăzi referendumul constituțional, care va dura timp de o săptămână și care, la final, îi va permite președintelui Vladimir Putin să rămână șef al statului pentru cel puțin 16 ani, până în 2036, anunță Reuters.
La urne sunt chemați aproximativ 110 milioane de alegători. Data oficială a referendumului era 1 iulie, dar programul de votare a fost extins între 25 iunie și 1 iulie, oficial pentru a evita aglomeraţia, în contextul epidemiei de coronavirus.
Putin a iniţiat reforma constituţională în ianuarie, iar parlamentul de la Moscova a adoptat-o cu o largă majoritate. Reforma a fost aprobată, apoi, de Curtea Constituțională a Rusiei.
Conform Constituției actuale, Vladimir Putin ar trebui să îşi încheie cariera de președinte la finalul acestui mandat, care se încheie în 2024. Forma propusă de Constituţie îi va permite să mai candideze de încă două ori şi să rămână preşedinte până în 2036.
Deşi susţinerea populară pentru Putin a scăzut permanent în ultimii 2 ani, rezultatul referendumului este practic cunoscut de toată lumea, iar broșura cu noua Constituție este deja disponibilă în librării.
Institutul de stat VTsIOM prognozează că modificarea legii fundamentale a Rusiei va fi aprobată de 67% până la 76% din cei care se vor prezenta la urne.
Reforma constituțională acoperă şi alte domenii, în afara mandatelor prezidenţiale. Şeful statului urmează să aibă noi prerogative, cum ar fi numirea şi destituirea judecătorilor. De asemenea, este prevăzută indexarea pensiilor şi sunt înscrise în Constituţie „credinţa în Dumnezeu” şi definiţia căsătoriei ca uniune între un bărbat şi o femeie.
Vladimir Putin, fost ofiţer KGB (serviciul de informaţii al fostei Uniuni Sovietice) este la putere, ca preşedinte sau ca premier, din 1999 şi susţine că nu s-a decis încă dacă va candida din nou la preşedinţie. El a anunțat recent că se va gândi la o nouă candidatură dacă referendumul ca fi aprobat, dar că în cest moment e concentarat pe activitatea zilnică.
El a avertizat administrația și politicienii că nu trebuie să își piardă vremea să caute un posibil succesor la funcția prezidențială. „Trebuie să muncim, nu să căutăm succesori”, a avertizat preşedintele.